Как крадците разкостват автомобили


26
юни
2018

За разследващите в Германия това отдавна не е новина: висококачествените алармени инсталации на автомобилните производители не спират крадците. Последните знаят къде минават кабелите.

Те пробиват дупка и срязват кабела. Настъпва тишина. Тайното оръжие в борбата с литовските крадци на коли има една изгодна и обикновена алтернатива: бейбифонът!

Роберт Г. (48) е търговски представител в спедиторска фирма. Той живее във Видерсдорф и кара служебна кола BMW 535i. Междувременно проклина шикозния автомобил с оборудване M. „За една година ми разбиха колата четири пъти. Крадците му взели M-волана и мултимедийната система с навигацията.“

Малка утеха за него представлява фактът, че той не е единственият. Почти всеки притежател на BMW с ниво на оборудване M е получавал „посещение“. Причината: воланите M са най-продаваните на пазара. Следват воланите на Audi и Mercedes.

За да се сдобият с плячката, извършителите процедират по един и същи начин. Те използват малкия триъгълен прозорец, който не влиза в обсега на действие на заводската алармена инсталация. Чупят прозореца и след това отварят колата. Изнервеният от набезите търговски представител се допитал до специалистите и те му препоръчали да използва бейбифон. Щом извършителите се доближат, Роберт Г. бива веднага предупреждаван по бейбифона. Така той не би могъл да предотврати по автомобила му да бъдат нанесени щети, но поне има шанс да се обади в полицията.

Щетите по автомобилите (застрахователните дружества не са особено радостни и след четвъртия взлом се отказват от клиента, ако той не наеме гараж) често са доста високи, тъй като крадците не проявяват особено внимание. Те късат декоративните лайстни и разбиват устройствата, най-често дори режат кабелите. След това разбира се кабелният сноп трябва да бъде сменен. Често крадците направо разкостват автомобила, крадейки цялото арматурно табло

През миналата 2017 г. полицията в Кьолн например е регистрирала 10 650 подобни случая на кражба на и от автомобили.

Междувременно крадците са станали още по-нагли: те атакуват директно автокъщите. Така например за една нощ те разбиват и разкостват по 15 автомобила. Не ги притеснява фактът, че са заснемани от видеокамерите.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >