Как коженото яке става любимо на мотоциклетистите


31
окт.
2018

Oблеклото на мотористите почти задължително включва кожено яке. То става задължителна част от екипировката на гордия собственик на мотоциклет в края на 40-те години на миналия век и до днес е символ на свободата и непокорния дух. В гардероба на жените пък то се е превърнало в дреха, подобна на малката черна рокля – нещо удобно, задължително и стилно. Но защо го носят?

Човечеството се облича в кожа от векове, а мотоциклетите се появяват в началото на 20-и, но якето става част от екипировката на ездача чак в края на 40-те години. Причината да дойде на гърба на човека с мотоциклета е проста, категорично не е суета и всъщност пада от небето.

На 17 декември 1903 година братята Райт осъществяват първия полет със самолет. След това технологията се развива, самолетите започват да се използват все повече и пилотите, които седели в отворения кокпит, имали нужда от защита. Проблемът намерил своето решение в тежките и подплатени с овча кожа якета, които ги предпазвали от вятъра и студа без да им отнемат свободата на движение. Германските летци по време първата световна война ги носели много и постепенно якетата се превърнали в част от униформата им. По време на Втората световна кокпитът вече бил затворен, но самолетите били по-бързи и летели по-високо, а това означавало още по-ниски температури. Затова армията осигурявала на своите войници кожени якета, които ги пазели от тежките условия в битка.

В един момент войната свършила, но кожените якета продължили да се носят от бившите летци, които след завръщането си от фронта започнали да търсят нови занимания, по възможност не по-малко вълнуващи от летенето. Нищо чудно, че голяма част от тях станали запалени мотоциклетисти и създали собствени клубове. Тяхна отличителна черта били авиаторските им якета.

Така кожената връхна дреха бързо се превърнала в знак на чест и смелост, защото хората веднага разбирали, че човекът, който го носи, е ветеран от войната. Постепенно якетата набрали популярност и започнали да се носят и от останалите ездачи. И макар модата да се променя през годините, коженото яке остава неизменна част от екипировката, а в обществото е символ на свободния дух и до днес.

През 20-те и 30-те години на миналия век Harley-Davidson произвежда кожени палта, но те не наподобяват класическото авиаторско яке. През 1954 американската компания представя “The Champ Jacket”, което наследява  “Genuine Black Horsehide Leather Jacket” от 1947-а. Днес Harley-Davidson продължава да прави кожени якета, запазвайки духа на свободата.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >