Как да удължим живота на гумите?

Хубавите гуми не са евтини, но с добра поддръжка и правилен начин на шофиране могат да изкарат дълго. AUTO BILD дава ценни съвети в тази насока

2009
2016

Близо 48 000 лева струва комплект гуми за Bugatti Veyron. Затова който иска да прави „донъти“ с този суперавтомобил, трябва да има дебел портфейл. Зверското ускорение и рязката промяна на посоката са гаранция за бързо износване и повишение на температурата: естествено, комбинацията от тези два фактора е смъртоносна за гумите. Справка – дрифт-състезанията.

Гумите помнят като слон

За да съсипеш една гума, не се изискват големи усилия. Гумите например никога не „забравят“ едно неправилно минаване през висок бордюр. В подобни ситуации каркасът най-често бива наранен и лесно може да се получи т.нар. „балон“. Не за всички проблеми обаче е виновен само шофьорът – понякога гумите биват атакувани от чужди тела, които пробиват дупки в протектора или борда, откъдето започва да излиза въздух. Именно тогава е най-опасно – защото автомобилът започва да става по-нестабилен без шофьорът да забележи причината. Обикновено ниското налягане в някоя гума се открива чак когато вече е станало прекалено късно.

Дрифтърите като Кен Блок са специалисти по максимално бързото „убиване“ на гумите. Но такива звезди си имат спонсори, които покриват разходите им.

Дрифтърите като Кен Блок са специалисти по максимално бързото „убиване“ на гумите. Но такива звезди си имат спонсори, които покриват разходите им.

Малки трикове с голяма полза

С няколко прости трика човек може значително да удължи живота на гумите. Първият от тях е постоянният контрол на налягането – то трябва да бъде проверявано на всеки две седмици. Операцията задължително трябва да бъде правена преди дълги пътувания, но най-добре си изградете навик проверката да става при всяко второ спиране на бензиностанцията. Особено важно е да следите налягането да бъде правилно, когато товарите автомобила – например при пътуването на цялото семейство за отпуската, както и при теглене на ремарке. Така не само ще защитите гумите по-добре от щети, но и ще разчитате на по-къс спирачен път и на по-нисък разход на гориво.

Реглажът на предницата трябва да бъде проверяван редовно – ако той не е правилен, човек създава по-голям риск от катастрофа заради неравномерно износване на протектора. UV-лъчи, високи температури и постоянна влажност също са вредни за гумите. За последното трябва да внимавате, когато складирате вашите гуми през летния или зимния сезон.

Изживяването като състезател е скъпо удоволствие

Шофьорите на автомобили без ABS ще помогнат много на гумите си, ако карат предвиждащо и не спират с голяма сила. В най-лошия случай гумите блокират и се износват силно в определени зони. Напоследък видеоклиповете на Кен Блок въодушевяват много хора да дрифтят. Ние обаче ви съветваме да не го правите, а само да гледате, ако искате да запазите гумите си. Опитните професионалисти знаят добре какво правят, а и имат спонсори, които покриват огромните им разходи за гуми. По-долу ще откриете 12 съвета за удължаване живота на гумите.

ДОНЪТИ ЗА 50 БОНА!

Продължете на следващата страница …

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин