Как да удължим живота на автоматика?

Специалистите по ремонт на автоматични трансмисии от Gemini-4 ни споделиха някои от най-важните правила за по-дълъг живот на скоростната кутия

1606
2017

Сменяйте маслото!

Често сме свикнали да чуваме, че автоматичните скорстни кутии са необслужваеми и че нямало смисъл от смяна на маслото им. За автомобилните производители това е доста удобно – все пак те вадят хляба си от консуматорското общество и в крайна сметка нямат интерес да произвеждат вечни машини. Наивно е да мислим, че при работата на трансмисиите не се отделят микроскопични метални частици – тяхното образуване неминуемо „натоварва” маслото. С времето то загубва вискозитета си и триенето в кутията се увеличава. Специалистите от сервиза с най-дългогодишен опит в сферата на автоматиците у нас – Gemini-4, хиляди пъти са виждали как изглежда ATF-маслото след източване – при пробег 200 000 км то е като боза. Едно от основните предизвикателства за трансмисионното масло е вискозитетът му да бъде запазен при висока температура.

Температурата на маслото трябва да бъде максимум 110-115 градуса по Целзий, при по-висока кутията вече не функционира правилно. Маслото за трансмисията е като кръвта в човешкото тяло – и именно поради тази причина производителите на скоростните кутии работят в тясно сътрудничество с компаниите за масла – в много случаи определен лубрикант се създава по поръчка за конкретна скоростна кутия. За разлика от двигателите, в които нивото на маслото се проверява в изключено положение, нивото на маслото в автоматичните трансмисии се гледа винаги при запален мотор. В противен случай цялото масло е в картера на кутията, т.е. помпата не го върти.

Цената на смяната на маслото варира в зависимост от модела на кутията, съответно и количеството при различните модели не е едно и също. Почти няма варианти като трансмисията на Vectra B например, в която операцията е само „източваш-наливаш”. Обикновено се налага също смяна на филтри, а понякога – и на гарнитури.

От N на D в движение: смъртна опасност за кутията!

Местенето на селектора на трансмисията от позиция N на D в движение би могло да рефлектира в усукване на първичния вал. Никога не го правете! Ако ви се наложи да участвате в теглене на кола с автоматик, задължително това трябва да става на включен двигател – за има мазане на кутията. Сред старите водачи съществува схващането, че „пускането” по инерция намалява разхода – при модерните автомобили с инжекцион, разбира се, това не е така. Ето защо и местенето на селектора в режим N е безсмислено – най-много после при превключване на D да повредите кутията.

Когато паркирате автомобила по наклон, активирайте „ръчната“ спирачка, преди да превключите в режим Р. „Ръчната спирачка” всъщност е спирачка за паркиране – и когато я задействате, вие не натоварвате механизъм „паркинг“ на трансмисията.

Никога не избирайте режим Р, преди автомобилът да е спрял напълно – за тази цел колата си има спирачки! Ако избързате с местенето на селектора на Р, преди колата да е в пълен покой, има вероятност да се счупи механизъм „паркинг“, който е конструран да осигурява неподвижно състояние на автомобила при покой.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин