Как да транспортираме коледната елха

Когато е закрепена лошо, коледната елха на покрива на автомобила се превръща в опасен снаряд. ADAC ни демонстрира как да транспортираме елхите безопасно

2012
2016

Всяка година една елха от гората се премества в жилището ни. Мнозина я превозват на покрива – но това трябва да става много внимателно, както се вижда от краштеста на ADAC: закрепената само с няколко обикновени „ластика“ елха не се задържа на покрива при сблъсък. При удар на автомобила с 50 км/ч тежащата 32 килограма елха излита далеч над предния капак на автомобила. В реалния трафик това би означавало сериозна опасност за пътниците на другите автомобили и пешеходците. При втория краштест елхата е закрепена със затягащи се ремъци. Резултатът: елхата остава на покрива, както и трябва да бъде.

Съвети за транспортиране от ADAC:

• Никога не използвайте „ластици“, а специални затягащи се ремъци.

• Елхата трябва да е насочена напред с основата си, за да може насрещният вятър да не я „надува“ и да откъсне клони.

• При транспортиране в интериора: сгънете седалките и наместете елхата максимално навътре в автомобила. Ремъците трябва да обгръщат дървото и да са закрепени за халките в багажника. Една дъска между ствола и облегалката ще осигури по-добро разпределение на силите. Ако дървото стърчи повече от 1 метър зад автомобила, трябва да бъде обозначено с червено парче плат. Дървото не бива да скрива спирачните светлини и регистрационния номер.

• При транспортиране на покрива: увийте ремъците около ствола и кроните и ги закрепете добре на багажника на покрива. За да предпазите лака от драскотини, увийте елхата в одеяло.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин