Как да съхраняваме летните гуми?

1511
2018

Мястото за съхранение на летните ви гуми е от значение. Според експерти правилната температура за съхранение е най-важният фактор. Можете да удължите експлоатационния им живот също и като ги предпазите от влага, химикали и ултравиолетови лъчи. Най-лесният вариант е да ползвате хотел за гуми.

Къде да съхранявам гумите си: в гаража, в мазето, на балкона, или някъде навън? Според Мартин Дражик, продуктов мениджър на Nokian Tyres, температурата на съхранение е най-важният фактор.

„Навремето някои хора съхраняваха гумите си в близост до котлите от централната отоплителна система на сградата. На това място е твърде горещо, а жегата има неблагоприятен ефект върху каучуковите съединения. Гумата ще започне да изсъхва, да се втърдява и с времето ще се появят пукнатини. Може дори да се запали“, обяснява Дражик. В този ред на мисли, сами можете да си извадите заключение дали решението за позициониране на резервната гума в двигателния отсек при Lada Niva е удачно…

„Перфектното място за съхранение на гуми би следвало да бъде хладно, с температура под 15°C, където гумите да бъдат на сухо. Тъмни пространства, защитени от слънчева светлина, са за предпочитане, тъй като ултравиолетовите лъчи понижават издръжливостта на гумата“, добавя Дражик. Ето защо всички онези хора, които в близкото минало поставяха кашони пред гумите на колите пред блока, далеч не са вършили нещо глупаво.

Все по-често срещан подход е гумите да се съхраняват на хотел, тъй като това освобождава място за други неща. Хотелът за гуми може да бъде лесно решение и в случаите, когато например в жилищната сграда се забранява да бъдат съхранявани автомобилни гуми като противопожарна мярка. В хотела гумите се проверяват, измиват и монтират от професионалисти.

„Съхранението на гумите в подходящи условия ще удължи експлоатационния им живот.“, подчертава Дражик.

Внимателно поддържана висококачествена гума може да издържи до шест години. Ако гумите ви са произведени преди повече от десет години, не трябва да ги използвате изобщо.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин