Как да реагираме на агресията на пътя?

0806
2020

Водачите често сами се излагат на ненужно напрежение или пък се оставят да бъдат изложени на напрежение от външни фактори: стремят се да достигнат дестинацията си максимално бързо или пък се чувстват провокирани от други участници в движението. Според психолози нерядко в трафика изпускаме духа от бутилката, опитваме се да разградим стреса, натрупан в ежедневието и в работата.
Кои са проявите на агресия на пътя? Нервниченето с клаксон и дълги светлини, опасно близо прилепяне до съседен автомобил, изпреварването на чакаща колона пред светофара, демонстративното отнемане на предимство, ненужно рязко спиране или блокиране на изпреварващата лента, вулгарни жестове, скандално поведение, изричане на обиди, физическо посегателство.

Има ли начин да избегнем неприятните ситуации, в които почти всички по един или друг начин сме попадали? Специалистите съветват най-вече да не допускате времето да ви притиска. Опитайте се да осъзнаете, че агресивното поведение няма да ви телепортира по-бързо до географската ви цел, но със сигурност излага вашия живот и този на другите на много по-големи опасности.

Ако попаднете в голямо задръстване, по-добре отбийте и предупредете по телефона хората, които ви очакват, че ще закъснеете. Никой няма да ви се разсърди, защото се забавяте заради трафика. Ако пътувате служебно, обърнете внимание на работодателя си да предвиди достатъчно време за придвижване, за да не изпадате в ситуация на цайтнот. Сядайте за волана само когато сте сигурни, че сте в добра физическа и ментална кондиция: умората, жаждата, гладът или стресът са допълнителни причини, провокиращи агресивно поведение на пътя. Поемайте храна и течности в обичайните интервали и не пропускайте редовните почивки, докато шофирате.

Проявявайте толерантност и търпение. Приемайте с лекота собствените си грешки и тези на другите. Всеки един от нас, включително и вие, прави всеки ден някакви грешки. Включително докато се движим по пътищата. Когато сте толерантни спрямо останалите, подобрявате обстановката в трафика и допринасяте за по-малко инциденти. С излишната агресивност рискувате конфликти, глоби, катастрофи, докато времето, което евентуално бихте спестили, е незначително. Не разчитайте единствено на автомобила, а се опитайте по-често да се движите и спортувате. Тичането и плуването допринасят сериозно за едно по-уравновесено поведение. Ако имате работа в центъра на големите градове, преценете дали наистина ви е нужен автомобил. Използването на градския транспорт или ходенето пеша ви спестява адреналина, който бихте изсипали в търсене на свободно паркомясто.

А как да постъпваме, когато другите се държат агресивно с нас? Запазете спокойствие. Поставете се на мястото на агресивния водач. Може да е просто някакво недоразумение. А ако се чувстваме провокирани? Отново запазете спокойствие и се дръжте учтиво. Дори другият/другата да говори и жестикулира грубо. Да реагираме чрез промяна на нашия обичаен стил на шофиране? Категорично НЕ, казват експертите. Не отговаряйте на агресията и управлявайте автомобила както обикновено. Не спирайте рязко, въздържайте се от клаксона и дългите светлини, когато те не са наистина необходими. А може ли да предвиждаме и избягваме потенциални конфликтни ситуации? Шофирайте дефанзивно и следете ситуацията около вас. Така ще се научите интуитивно да разпознавате задаващи се рискови ситуации.

Лек път и поздрави,

Ралф Петров
Главен редактор
AUTO BILD България

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин