Как да разкараме неприятните миризми от колата?

Кучешките косми и влагата в много случаи са причина за неприятните миризми. Почистването с прахосмукачка и качествено проветряване помагат


1
сеп.
2017

Аууууууу, как смърди!… Някои миризми в колата са не само неприятни, но и упорити. Ако искате да ги премахнете трайно, ще трябва да изчистите добре автомобила си. В много кол и човек им а нужда от щипка, с която да си запуши носа. Такива, в които смърди на коктейл от мръсни чорапи и пепелници. На тези страници ще ви разкажем как да разкарате отвратителната смрад.
Откъде идват лошите миризми? За появата на повечето от тях сме си виновни само ние. Изпускаме остатъци от храна, разливаме течности (особени проблеми създава млякото!) или оставяме пепелника пълен за дълго време. Друг източник са необслужени климатични инсталации и влага в интериора.

Ако цигареният дим е просмукан дълбоко в тапицерията, че ви помогнат само основно почистване и третиране с озон

Как да ги премахнем? Първо изхвърлете всякакви боклуци. Извадете абсолютно всички вещи от купето на колата и го изчистете с прахосмукачка, след което го измийте. Често пъти не е достатъчно а се погрижите само за местата, където мирише най-силно. Не се плашете да използвате много вода. Накрая отворете вратите за по-дълго време, така че интериорът да изсъхне хубаво. Пазете почистващите препарати на места, където няма да бъдат подложени на вредно влияние.

Разлятото мляко трябва веднага да бъде почистено, за да не се образуват бактерии с неприятна миризма. След това мястото да се дезинфекцира

Как да не създаваме условия за образуване на миризми? В чиста изсъхнала кола по принцип няма да мирише лошо. Затова редовно изхвърляйте боклуците и не забравяйте да изпразните пепелника. Проверявайте филтъра за купето, уплътненията и водоотводите. Дезинфекцирайте климатика на всеки три години и най-добре го спирайте малко преди да прекратите пътуването си. Тогава остава време изпарителят да изсъхне. Кога да се обърнем към професионалист? При особено упорити миризми (например след разливане на мляко) ще ви помогне само професионално почистване. В дългосрочен план полезно ще ви бъде единствено озоново третиране – то обаче дава резултати само при миризми с биологически, но не и с химически характер.

Какво можем да направим сами? 

С правилните инструменти и средства можем да изгоним почти всяка лоша миризма. Е, трябват ни също търпение и постоянство. Ако действаме надвенатри, няма да постигнем желания резултат. За да премахнем лошата миризма, интериорът трябва да бъде основно почистен. За почти всяка повърхност има специален тип препарат. Трябват ни и кофа с чиста вода, четка и гъба или парцал. Подсушете хубаво купето и го оставете да изсъхне.

Пластмаса и стъкло: специални почистващи средства премахват миризмите от гладки повърхности

Тапицерия: разтъркайте пяната с четка, след това подсушете и минете с прахосмукачка

Таван и мокет/стелки: обработете ги със специализиран препарат, след което ги подсушете добре

Климатик: с антибактериални средства ще премахнете неприятната миризма от инсталацията

Как професионалистите се справят с миризмите? 

За да премахнеш миризмите, не е нужно да бъдеш магьосник.  Професионалистите имат специални инструменти : перящи прахосмукачки, парочистачки или озон. Така дори и от най-упоритите миризми няма да остане и следа. В най-тежките случаи специалистите дори демонтират седалките или сменят цели парчета от мокета. Останалото е класическа работа на ръка със средства, които могат да бъдат купени от магазините за автокозметика.

Вода: с перяща прахосмукачка мокетът и тапицерията се обработват едновременно с вода и с препарат

Чистене с пара: така се отстраняват мазни и полепнали замърсявания

Озон: това е тайното оръжие на професионалистите в борбата за биологично породени миризми и пушек

 

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин