Как да почистим гюрука на кабриолета?

3009
2018

ВНЕЗАПНО дойде лятото и най-сетне отново можем да шофираме под открито небе, да се наслаждаваме на слънцето и вятъра – истинска мечта за почитателите на кабриолетите! За съжаление автомобилът все още носи следите на зимата. И в това няма нищо чудно, модерните модели вече са толкова пригодни за всекидневието, че могат безпроблемно да бъдат шофирани и през студените месеци.

Така че първо трябва да отстраним мръсотията. Но бъдете внимателни: кабриолетите не обичат автоматичните автомивки. Особено текстилните покриви на по-старите автомобили с пластмасови прозорци страдат от въртящите се четки. Затова е най-добре да свършите тази работа ръчно. Важно е да внимавате с чистотата на четките, ако те са замърсени, може да надраскат лака и пластмасовите прозорци. Най-добрият вариант е първо да почистите с пароструйка, а после внимателно на ръка с гъба. И въпреки че по принцип текстилните гюруци са водонепроницаеми, импрегнирането им помага автомобилът да има поддържан вид. През лятото редовна поддръжка се изисква най-вече заради цветния прашец и разяждащите материала птичи изпражнения и мъртви насекоми. Водачите на кабриолети трябва редовно да проверяват и металната конструкция и да смазват шарнирите. И да не забравите: проверете всички уплътнения и дренажни отвори, тъй като в противен случай водата може да проникне в интериора и да нанесе големи щети.

Гюрукът задължително трябва да се почиства и поддържа два пъти годишно, а при целогодишно ползване на кабриолета – и по-често!

1. САПУНИСВАНЕ. Като цяло може да се каже: почистването на ръка е по-щадящо. Избягвайте пяната върху покрива, тъй като може да отмиете импрегнацията.

2. НАПРЪСКВАНЕ. Напръскайте щадящ почистващ препарат върху мокрия гюрук, за да отстраните мръсотията от птиците или смолата от дърветата. Замърсяванията проникват най-дълбоко в шевовете.

3. РЪЧНО ИЗМИВАНЕ. Нанесете с гъба, почистете по-сериозните замърсявания с мека четка, след това изплакнете с чиста вода.

4. ИМПРЕГНИРАНЕ. Пръскайте препарата само върху чист и сух гюрук. Импрегнирането не позволява платът да се напои с вода. То отблъсква и мръсотията и предпазва от избеляване.

5. ПОЧИСТВАНЕ. Старателно почистете повърхностите. Пластмасовите прозорци могат да се полират със специален препарат, който премахва фините драскотини и осигурява добра видимост.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин