Как да поставим ксенон

Време е този Golf да започне да „вижда“ по-добре: комплект за следпродажбен монтаж позволява ъпгрейд на фаровете


30
ное.
2016

Човече, колата ти изглежда остаряла! Наистина е така – при тези кръгли „очи“. VW Golf VI със своите кръгли халогенни фарове за къси и дълги светлини се нуждае спешно от „ксенонов“ фейслифт. Да, ксенонови фарове се предлагат и от завода – но преди години това е била скъпа екстра, която едва всеки пети клиент е поръчвал. Днес ксеноновите или LED светлините са почти стандарт, комбинирани с дневни светлини. А решения за допълнителен монтаж за Golf VI има.

Експертите по светлините от Osram са разработили специален комплект за „светлинен“ тунинг на Golf. Той се нарича Plug-and-play и както името подсказва, е много лесен за монтаж – нужно е да развиете болтовете и да свържете кабелите. При нашия Golf обаче се налага да демонтираме радиаторната решетка и бронята, за да имаме достъп до фаровете. Когато работят двама души, цялата операция е много бърза – отнема не повече от час.

Резултатът е убедителен: „старият“ Golf изглежда значително по-модерно с новите светлини с форма на кант отвътре. А белият цвят на светлината вместо предишния жълтеникав осветява по-добре. „Това е ъпгрейд както за външния вид, така и за функционалността на осветителната система“, обяснява тунинг експертът Самр Насралах-Голдберг от Osram. Подобрението осигурявало 70 процента повече светлина и по-дълъг с 20 м светлинен сноп. То намира приложение при всички Golf VI, оборудвани с халогенни фарове. И тъй като светлинната енергия на новите фарове е ограничена до 2000 лумена, няма нужда от поставянето на система за миене на фаровете, която при по-голяма светлинна енергия е изискуема. Не се налага и наличие на допълнителна система за реглаж на фаровете. След като поставите фаровете (може и в собствения си гараж), трябва да отидете на реглаж в сервиза, за да не заслепявате другите участници в движението.
Първите комплекти фарове ще бъдат представени на Essen Motor Show и ще бъдат предлагани на цена около 1600 лева.

СТЪПКА ПО СТЪПКА КЪМ КСЕНОН

1.ОТВИВАНЕ
След като бронята е свалена, болтовете на старите фарове може да бъдат отвити и те да бъдат извадени.

2.СМЯНА
Новият фар просто се поставя. Фиксиращи щифтове на ламарината осигуряват правилната позиция.

3.ВРЪЗВАНЕ
Фарът се свързва с кабелите – простото решение се казва Plug-and-play.

4.ПОСТАВЯНЕ Когато светлините са сменени, бронята отново може да бъде поставена. За двама души е по-лесно.

5.ЗАКРЕПВАНЕ Бронята се държи към каросерията и калниците с много болтове, които трябва да бъдат затегнати – тук пада яко завиване.

6.ФИНАЛИЗИРАНЕ Накрая трябва да бъде монтирана само радиаторната решетка, чиито болтове естествено също трябва да бъдат затегнати.

 

 

МОЯТА ПРЕПОРЪКА
Сътрудникът
Ули Заферлинг

Дори и простите тунинг операции не са за всеки – но тази тук изобщо не е трудна дори за лаици. Ако ви се вижда прекалено сложна, отидете в сервиза. Ксеноновите светлини освежават сериозно Golf-a и дори могат да вдигнат стойността му при продажба на пазара за употребявани коли.

 

Още по темата

Card image cap
Фобии зад волана на автомобила

12
дек.
2017

Оказва се, че страховете на водачите от мостове, тунели, бързо шофиране по автомагистрали и всевъзможни други от подобен род са значително по-разпространени, отколкото се предполагаше досега. Разбира се, на страдащите може да им се помогне - стига те да потърсят помощта на специалист...

Card image cap
Chrysler 300C втора ръка: става ли и за балкански каубои?

16
февр.
2017

Chrysler 300C съчетава готин дизайн с германски ценности: защото под ламарините на 3.0 CRD се крие Mercedes

Card image cap
Audi A4 на старо: бягайте от Multitronic

5
февр.
2018

Audi използваха в рекламата на своята безстепенна трансмисия Multitronic доста кичозна пластмасова кукла на Елвис Пресли. Тя пък успя да се превърне в хит сред почитателите на марката от Инглощат и идеята на създателите на рекламата да демонстрира плавното превключване на предавките, което не дава шанс на куклата да танцува, бе забравена...

Card image cap
BMW 318i (E91) втора ръка: динамичният „товарач“

1
сеп.
2017

Това е най-търсеният автомобил в онлайн борсите за употребяване автомобили. Петото поколение на Серия 3 вече е на достъпни цени. Ние ще ви информираме на какво да обърнете внимание при огледа на употребявана "тройка"

Card image cap

В последния брой:

Архив >