Как да поставим ксенон

3011
2016

Време е този Golf да започне да „вижда“ по-добре: комплект за следпродажбен монтаж позволява ъпгрейд на фаровете

Човече, колата ти изглежда остаряла! Наистина е така – при тези кръгли „очи“. VW Golf VI със своите кръгли халогенни фарове за къси и дълги светлини се нуждае спешно от „ксенонов“ фейслифт. Да, ксенонови фарове се предлагат и от завода – но преди години това е била скъпа екстра, която едва всеки пети клиент е поръчвал. Днес ксеноновите или LED светлините са почти стандарт, комбинирани с дневни светлини. А решения за допълнителен монтаж за Golf VI има.

Експертите по светлините от Osram са разработили специален комплект за „светлинен“ тунинг на Golf. Той се нарича Plug-and-play и както името подсказва, е много лесен за монтаж – нужно е да развиете болтовете и да свържете кабелите. При нашия Golf обаче се налага да демонтираме радиаторната решетка и бронята, за да имаме достъп до фаровете. Когато работят двама души, цялата операция е много бърза – отнема не повече от час.

Резултатът е убедителен: „старият“ Golf изглежда значително по-модерно с новите светлини с форма на кант отвътре. А белият цвят на светлината вместо предишния жълтеникав осветява по-добре. „Това е ъпгрейд както за външния вид, така и за функционалността на осветителната система“, обяснява тунинг експертът Самр Насралах-Голдберг от Osram. Подобрението осигурявало 70 процента повече светлина и по-дълъг с 20 м светлинен сноп. То намира приложение при всички Golf VI, оборудвани с халогенни фарове. И тъй като светлинната енергия на новите фарове е ограничена до 2000 лумена, няма нужда от поставянето на система за миене на фаровете, която при по-голяма светлинна енергия е изискуема. Не се налага и наличие на допълнителна система за реглаж на фаровете. След като поставите фаровете (може и в собствения си гараж), трябва да отидете на реглаж в сервиза, за да не заслепявате другите участници в движението.
Първите комплекти фарове ще бъдат представени на Essen Motor Show и ще бъдат предлагани на цена около 1600 лева.

СТЪПКА ПО СТЪПКА КЪМ КСЕНОН

1.ОТВИВАНЕ
След като бронята е свалена, болтовете на старите фарове може да бъдат отвити и те да бъдат извадени.

2.СМЯНА
Новият фар просто се поставя. Фиксиращи щифтове на ламарината осигуряват правилната позиция.

3.ВРЪЗВАНЕ
Фарът се свързва с кабелите – простото решение се казва Plug-and-play.

4.ПОСТАВЯНЕ Когато светлините са сменени, бронята отново може да бъде поставена. За двама души е по-лесно.

5.ЗАКРЕПВАНЕ Бронята се държи към каросерията и калниците с много болтове, които трябва да бъдат затегнати – тук пада яко завиване.

6.ФИНАЛИЗИРАНЕ Накрая трябва да бъде монтирана само радиаторната решетка, чиито болтове естествено също трябва да бъдат затегнати.

 

 

МОЯТА ПРЕПОРЪКА
Сътрудникът
Ули Заферлинг

Дори и простите тунинг операции не са за всеки – но тази тук изобщо не е трудна дори за лаици. Ако ви се вижда прекалено сложна, отидете в сервиза. Ксеноновите светлини освежават сериозно Golf-a и дори могат да вдигнат стойността му при продажба на пазара за употребявани коли.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин