Как да монтираме теглич?

Вашият автомобил не е оборудван с теглич? Няма проблем – при повечето модели ценната екстра може да бъде монтирана без сериозни усилия

2908
2016

Всестранните таланти са на мода! В наши дни автомобилите ни трябва да се справят с най-разнообразни задачи – да ни возят до работното място, да караме с тях децата на детска градина и да ходим на пазар. В един момент багажното пространство се оказва недостатъчно – тогава търсим кутия за покрива или специална стойка за задната част на колата. Всички тези решения за увеличаване на товарния обем не са лоши.

Но има и по-добро: например да превърнем автомобила във влекач с помощта на теглич. Практичната кука прави колата значително по-функционална – защото с това приспособление можете да изградите цяла композиция – било то с ремарке за коне или с каравана. А при повечето модели няма значение дали тегличът е поставен още от завода, или е монтиран на по-късен етап.

В търговската мрежа се предлагат различни решения. Най-съществената разлика при системите е дали те са неподвижни или демонтируеми, в т.ч. и електрически. Първият вариант е най-евтин, а при втория няма да имате досадна стърчаща кука отзад (заради която в Гърция например може да ви глобят!). При третия вариант, луксозното изпълнение, само с натискане на бутон главата се скрива автоматично отдолу.

Монтажът на теглича не бива да бъде оставян на лаици – ако имате дори най-малко съмнение, че ще може да се справите с операцията, най-добре се обърнете към специализиран сервиз. Обикновено монтажът на куката и стойката не е толкова труден, по-сложно е прокарването и свързването на кабелите – в зависимост от модела, може да се наложи то да бъде до кокпита. А това означава, че тапицерията в интериора трябва да бъде демонтирана, а понякога – да бъдат прокарани съответните пътища. Нашата препоръка е при всички случаи да бъде използван 13-полюсен щекер. Той е актуален като техника и задължителен, ако тегличът се употребява и за стойка за велосипеди.

 

Разберете кои са трудностите при монтажа

1.Освобождаване на място Бронята трябва да бъде демонтирана, както и тапицерията на багажника.

1. Освобождаване на място: Бронята трябва да бъде демонтирана, както и тапицерията на багажника.

2.Пробиването на дупка в бронята трябва да осигури място за главата на теглича и куплунга.

2. Пробиването на дупка в бронята трябва да осигури място за главата на теглича и куплунга.

3.Уголемяване на отворите Ламарината отзад се пробива. Тук влизат болтовете за стойката.

3. Уголемяване на отворите: Ламарината отзад се пробива. Тук влизат болтовете за стойката.

4.Затягане на болтовете Рамата се монтира. Важно е да затегнете болтовете с предписания въртящ момент.

4. Затягане на болтовете: Рамата се монтира. Важно е да затегнете болтовете с предписания въртящ момент.

5.Прокараване на кабелите В зависимост от модела може да се наложи кабелите да бъдат положени до кокпита, което може да се окаже сложна задача.

5. Прокараване на кабелите: В зависимост от модела може да се наложи кабелите да бъдат положени до кокпита, което може да се окаже сложна задача.

6.Свързване на контак- тите Всеки цвят има собствена задача и трябва да отиде на съответното място.

6. Свързване на контактите: Всеки цвят има собствена задача и трябва да отиде на съответното място.

С малко грижи главата ще живее колкото автомобила

1.Смазване Лапата се върти върху главата, малко смазка намалява триенето, а с него се намалява и износването.

1. Смазване: Лапата се върти върху главата, малко смазка намалява триенето, а с него се намалява и износването.

2.Грижа за електрическата система Влагата е предпоставка за проблеми. Спреят отвежда влагата и осигурява по-добро контактуване.

2. Грижа за електрическата система: Влагата е предпоставка за проблеми. Спреят отвежда влагата и осигурява по-добро контактуване.

3.Износване на главата Ако един теглич е използван непрекъснато в продължение на дълги години, може да се наложи той да бъде сменен.

3. Износване на главата: Ако един теглич е използван непрекъснато в продължение на дълги години, може да се наложи той да бъде сменен.

 

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин