Как да защитим автомобила от белката?

3008
2018

Следи от драскане с нотки по изолацията, издайнически косми или следи от зъби по маркучи и кабели: всичко това ни насочва към „посещение“ на неканен гост: Martes foina или белка. Дивите животинки отдавна не се притесняват от човека. Те се възползват от нашия излишък, хранят се от боклука ни, живеят на тавана и за съжаление с удоволствие „шетат“ под капака на двигателя. Но къде се крие проблемът? Белките са единаци и маркират територията си с миризма. Когато вашият автомобил се окаже в територията на втори организъм от същия вид, става лошо. Раздразнен от миризмата на конкурента, разбойникът започва да гризе като освирепял около себе си. Малките и остри зъби „перфорират“ водни съединения и кабели на електрическата инсталация – и неусетно вашият автомобил вече има нужда от ремонт за 4-цифрена сума. И тъй като набезите често пъти са трудни за откриване, може да има скъпи последващи щети: например прекъсвания в запалването биха могли да повредят катализатора, а скъсани маркучи за охладителната течност да доведат до скъпи щети по мотора.

Методите за защита

Домашни методи: Когато стане въпрос за защита от белка, много собственици на автомобили залагат първоначално на прости решения. Сред най-добре познатите са кучешки и котешки косми, които да плашат вредителя. На пазара има също различни видове пасти и спрейове, които с миризмата си трябва да държат белките надалеч. Въпреки това не е доказано, че всички тези методи са достатъчно ефективни. Няма гаранция, че дори с телена преграда отдолу ще успеете да защитите колата си от посегателства – просто животното ще търси друг път за атака.

Ултразвук: Високите тонове в ултразвуковия диапазон са изключително неприятни за слуха на дребния хищник. Докато хората изобщо не възприемат ултрачестотните звуци, белките не могат да ги понасят. Ето защо можете да монтирате под капака устройство, което да плаши вредителя. За захранването се използват или батерии, или акумулаторът на самия автомобил. Предимството е, че това решение е хуманно, тъй като няма да нарани животното или да му причини болка. Проблемът: с времето белката може да се адаптира към звука или просто да го игнорира.

Ток: Решението, което в дългосрочен план ще държи белката далеч от автомобила, е електрическата енергия. За целта на различни места в двигателния отсек се поставят електроди. Принципът на действие е същият като при оградите на пасища за добитъка. Вредителят влиза между двете метални плочки и получава токов удар, стряска се и изчезва. Монтажът на комплекта за защита е лесен като детска игра, две малки батерии осигуряват тока, а контактните плочи можете да поставите дори без да ги завивате с болтчета.

„Обличане“ на уязвими части: Ефективен метод, който в интерес на истината не държи белките далеч, но пази колата от атаки, е „обличането“ на кабели и други връзки с пластмасов маркуч. Той не може да бъде прегризан. Тази форма на защита обаче не е толкова лесна за изпълнение и за нея е най-добре да се обърнете към специализиран сервиз. Най-ефективна е защитата в комбинация електроди, които ще причиняват лек токов удар на белката при атака.

Важно: Когато вредителят вече е върлувал в моторния отсек, предварително моторът трябва да бъде измит, за да бъде премахната миризмата от маркиране на територията.

Годишно в Германия се регистрират 200 000 случая на атаки от белки, които резултират в щети на стойност над 60 млн. евро – и тук говорим само в случаите на застраховка „Каско“. Дори и да разполагате с нея обаче, проверете внимателно каузите, описани във вашата полица – може да се окаже, че в покритието не влиза защита срещу нагризване от животни. Като цяло подобни случаи за територията на България са по-скоро рядкост.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин