Как да забавим износването на гумите


10
дек.
2020

Трябва да внимавате с износването на гумите, тъй като неравномерното износване ще се отрази неблагоприятно на безопасността и може да доведе до ненужни и нежелани разходи. Nokian Tyres разкрива разликата в степента на износване между предните и задните гуми.

Полеви тестове, проведени от Nokian Tyres показват, че гумите на задвижващите колела могат да се износят до четири пъти по-бързо. Затова е важно да разменяте позициите на гумите, дори и в средата на сезона.

 „Има голяма разлика в износването, което се получава при предния и задния мост на автомобила, което означава, че е нужно да сменяте позициите на гумите. Големи разлики в сцеплението отпред и отзад се отразяват негативно върху безопасността по време на шофиране. Смяната позицията на гумите (ротацията) може също да ви спести пари, понеже ще можете да използвате един и същ комплект гуми по-дълго“, казва Мати Мори, директор „Техническо обслужване на клиенти” в Nokian Tyres.

Тестовете, проведени от Nokian Tyres, показват, че когато шофирате със зимни гуми на автомобил с предно задвижване, предните гуми могат да се износят до четири пъти по-бързо отколкото задните. При летните гуми, степента на износване на предните гуми може да достигне до два пъти повече отколкото при задните гуми.

Спокойното и проактивно шофиране ще намали износването. Добре е да избягвате рязкото спиране, ускоряване и резките маневри.

 „Това не е фактор с малко значение. Агресивното шофиране и мощните автомобили излагат гумите на повече натоварване от обикновено, което може да доведе до неравномерно износване на гумите.“, казва Мати Мори.

Използването на правилно налягане в гумите спрямо товара, намалява износването, съпротивлението при търкаляне и подобрява стабилността. Налягането ще спадне в студа, така че е нужно да помпате зимните си гуми с 0,2 бара (20 kPa) повече от препоръчаните от производителя стойности. Препоръчителното налягане на гумите е налично в ръководството на автомобила например. Трябва да следите налягането на гумите когато са студени, особено преди да тръгнете на дълго пътуване.

Когато поставяте зимните гуми, е нужно да проверите и оставащия протектор. Зимните гуми Nokian Tyres са снабдени с индикатор за безопасно шофиране (DSI), който помага на шофьорите: когато символът със снежинката върху протектора на гумата се износи, това означава, че е време за нови зимни гуми.

Съвети за забавяне на износването на гумие

  • Регулярно сменяйте позицията на предните гуми със задните и обратно. Това е нужно да се прави най-много на всеки 10 000 километра.
  • Избягвайте резките спирания и ускорение, както и резките маневри.
  • Уверете се, че гумите Ви имат правилно налягане. През зимата добавете 0,2 бара над това, което препоръчва производителят на автомобила. Винаги проверявайте налягането на гумите когато са студени.
  • Не съхранявайте гумите си навън на слънце; използвайте хотел за гуми или друга локация, която е тъмна и има контрол на температурата.
  • Когато специалист поставя гумите ви, той може да ви даде и повече информация за състоянието им.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин