Как да бъдем бързи на любителските картинг писти

Единственият българин с опит във Formula BMW и мениджър на Sofia Karting Ring Николай Върбицалиев разкрива тайните при карането в най-достъпната форма на автомобилен спорт


13
ян.
2017

Картингът е познат като „люлката“ на автомобилния спорт. Всички настоящи пилоти в най-престижната пистова надпревара на планетата – Формула 1, са започнали именно оттам. Но дори и да не сте решили да правите детето си състезател, картингът има много важно значение като най-евтината и най-достъпна форма на автомобилизъм. Малките „ренталски“ колички с по няколко конски сили носят истински адреналин – без значение дали сте четвъртокласник с бензин в кръвта или баровец, докоснал се до суперавтомобили за стотици хиляди левове. Картинг пистите често стават арена на съревнования, наситени с хъс, близък до този на старт от GP. Но на трасето често разбираш, че всъщност не си толкова добър „карач“, за колкото се имаш в действителност.

Николай Върбицалиев, мениджър на закритата писта Sofia Karting Ring, има над 20 години опит в картинг спорта. Единственият български пилот, карал във Formula BMW, внимателно наблюдава своите клиенти – и анализира масовите грешки, които допускат. Пред AUTO BILD България Върбицалиев разкри някои тайни, които ще ви направят много по-бързи – така че следващия път ще „вземете“ ценни секунди в състезание приятелите си.

  1. Изберете правилната позиция на седене. В картинга ръцете и краката ви трябва да бъдат сгънати под точния ъгъл, за да можете да прилагате необходимата достатъчна силна. Стремете си да бъдете колкото се може по-напред – така ще допринесете за повече сцепление на предната ос.
  2. Внимавайте за правилния захват на волана. Върбицалиев (впрочем – и Макс Верстапен) държи волана „на 4 и 8“, но не е грешка да сложите ръцете и „на 3 и 9“. Идеята е да завивате максимално много с минимално движение.
  3. Използвайте спирачката: може да ви звучи странно, но много хора смятат, че спирането ги прави по-бавни. Напротив – спирачният педал не е за красота. Винаги го натискайте само при прав волан, т.е. преди завоя.
  4. Наклонявайте тялото в завой. Ако при завиване си изградите навик да се навеждате леко в обратната на завоя посока, ще осигурите повече сцепление на външните за завоя гуми.
  5. Доближавайте се максимално до „бариерите“. На закрити писти (без бордюри като външните) използването на цялата широчина на трасето носи огромно предимство – на Sofia Karting Ring 20 см на всеки завой се равняват на 0,3 сек на обиколка.
  6. Забравете за дрифта. В картинга „хлъзгането“ на машината е враг номер едно на скоростта – особено при ренталските картинги с ниска мощност, при които основното предизвикателство е да „съхраниш“ скоростта.
  7. Опознайте трасето. Пистата в столичния Ring Mall има схема, на която можете да видите не само правилната траектория, но и къде трябва да използвате спирачката или просто да „върнете“ газта.
  8. Гледайте максимално напред. Още докато взимате един завой, погледът ви трябва да е стигнал до следващия – така ще можете да поддържате максимално „права“ траектория и няма да губите от скоростта си.
  9. Завивайте максимално рано. По този начин, образно казано, „печелите път“.
  10. Влизайте бавно в завоя, за да излезете бързо – а не се стремете да правите обратното.

 

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин