Какво трябва да знаем за спирачния апарат?

0204
2024

Основната функция на спирачния апарат е да приложи усилие върху спирачната накладка, която от своя страна да се притисне към спирачния диск, за да намали скоростта на автомобила или да го спре до 0 км/ч. По време на работа спирачните апарати са подложени на интензивна топлина и това с времето ще причини повреди. Ако спирачният апарат не работи добре, можете да изпитате следното:

  • Намалена спирачна сила

Намаляването на спирачната сила или увеличеното усилие, необходимо за спиране, е ясна индикация за неизправен спирачен апарат. Често причинено от изтичане на спирачна течност, слабото представяне при спиране е резултат от това, че апаратът не притиска ефективно накладката, а от там – и спирачния диск.

  • „Дърпане“ на една страна

Когато почувствате, че автомобилът ви „дърпа“ на една страна, това може да е индикация за блокиран спирачен апарат. Това се случва, когато буталата на апарата не успяват да се приберат автоматично и оставят накладката постоянно притисната към диска, като по този начин колата „дърпа“ на една страна.

  • Необичайни звуци

Всички необичайни звуци при спиране могат да означават повреда на спирачния апарат. Тракане, скърцане, свирене или внезапни „туптящи“ звуци или други ударни звуци могат да означават, че имате проблем с спирачния апарат. Всичко това може да доведе до преждевременно износване на спирачните накладки.

Спирачните апарати често се ремонтират, което отнема време. Често не е възможно да се определи дали даденият апарат може да бъде ремонтиран, без да се изразходват време и усилия за демонтаж и проверка. Средно отнема по-малко от половината време за проста смяна на апарат, отколкото за ремонт.

Спирачните апарати на febi са фабрично нови, висококачествени (отговарят на частите, монтирани
за първоначално вграждане в автомобила по време на производството му) и идват с 3 години произвидствена гаранция.


Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин