Какво трябва да знаем за миенето на двигателя?

2210
2020

Mиенето на екстериора и почистването на интериора на автомобила са най-често повтаряните процедури при грижата за колата. Двигателят се мие доста рядко – и затова си има причина: тази операция не се отразява добре на всеки автомобил и в идеалния случай би трябвало да бъде извършвана от специалист. При миене на двигателя „в домашни условия“ човек трябва да бъде изключително внимателен.

Кога има смисъл да мием двигателя?

В действителност, реална нужда от миене на двигателя има рядко – в наши дни повечето двигатели са обработени добре срещу корозия още от завода, а затворените отдолу моторни отсеци не позволяват нахлуването на много мръсотия. При някои модели производителите дори съветват двигателят да не се мие, тъй като това може да причини увреждане на електрониката. Ако въпреки това решите да го измиете, рискувате да не ви признаят гаранцията.

От миене на двигателя има смисъл, когато…

…моторният отсек е сериозно изцапан с масло.

…когато автомобилът е шофиран на офроуд и при двигателя се е събрала много мръсотия.

…когато след обработката на пътищата през зимата под капака се е събрала много сол.

…след „атака“ от гризач, за да бъдат отстранени заложените от животното „маркери“ с миризма, така че да няма нови набези.

…преди продажба на автомобила. Чистият двигателен отсек прави добро впечатление за потенциалния купувач.

Ако под предния капак са се събрали малко улична мръсотия, листа и прах, не е необходимо да миете напълно двигателния отсек – достатъчно е само почистване с мокър парцал, прахосмукачка и метличка/четка.

Може ли човек сам да измие двигателя?

Естествено, че да. Важно е обаче да бъдете много внимателни, за да не повредите нещо. А и от производителя на автомобила трябва да разберете дали изобщо миенето за конкретния модел е допустимо. Ще ви трябва и специално място, тъй като на обществени автомивки обикновено процедурата е забранена заради изтичащото в канализацията масло. Ето защо „хигиенизацията“ на моторния отсек се допуска само на места с инсталация за отделяне на маслото.

Внимавайте с модерните автомобили – тук има много електроника. Много производители изобщо не препоръчват двигателят да се мие.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин