Какво трябва да знаем за конденза във фаровете?

0703
2018

Кондензиралата вода във вътрешността на фара веднага буди асоциации за стар и „уморен от каране“ автомобил – само че този феномен може да бъде наблюдаван и при съвсем нови коли. Експерт от Valeo разкрива най-важното за проблема и споделя кога фарът трябва да бъде сменен

Противно на всеобщото схващане, фаровете не са херметически затворени. Всеки от тях разчита на вентилация през отвори – за да има циркулация на въздуха вътре във фара. Това е необходимо, тъй като халогенните и ксеноновите лампи генерират много топлина, която трябва да бъде отведена максимално ефективно. За съжаление, влага във фара може да се появи именно през тези вентилационни отвори. Лещата от поликарбонат обикновено е разположена на контактната точка между топлия въздух във вътрешността на рефлектора и обикновено по-студения отвън. Ако въздухът вътре във фара има влажност от около 50% и температура 20 градуса, падането на външната температура до 9 градуса е достатъчно за образуването на конденз.

„Това е съвсем естествено. В повечето случаи кондензът изчезва само след няколко километра шофиране, след като въздухът, циркулиращ в осветителното тяло, премахне влагата. Фаровете, произведени от световно признати компании, са конструирани с идеята за ефективна вентилация и бързо „изчистване“ на конденза“, казва Моника Кравчук от Valeo. Ефектът е ясно видим при напускане на автомивка през лятото – тогава обикновено се появява конденз, нищо, че външната температура е висока.

В такива случаи обаче говорим за лека кондензация – обикновено тя се появява до ръба на лещата, и тя трябва да бъде разграничавана от влагата вътре в рефлектора или застоялата вода. Когато ситуацията е от втория тип, задължително проверете дали капачето, което се сваля за смяна на лампата, е поставено правилно. Ако установите, че е така, вероятно корпусът на фара или лещата е разрушен – подобни проблеми се наблюдават често след некачествен ремонт на ударен автомобил. Според Кравчук единственият изход бил смяната на фара с нов – защото нямало ефективен метод, чрез който рефлекторът да бъде подсушен и „запечатан“, както трябва. Естествено, още по-добре е да бъде сменен не само един, но и двата фар, за да няма разлика в осветяването отляво и отдясно.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин