Какво представлява ангренажният ремък?

1905
2021

Ролята на ангренажния ремък (при някои модели не е ремък, а верига) в двигателя на автомобила е изключително важна. Благодарение на него/нея се извеждат отработените газове и в цилиндрите се вкарва гориво-въздушна смес. Функцията на ангренажния ремък е много важна: тя е да предава движението от коляновия на разпределителния вал в правилен синхрон. Благодарение на ролките на ремъка се поддържа правилна центровка. Oбикновено друга допълнителна и важна функция на ангренажния ремък е да задвижва водната помпа.

Конструкция на ангренажния ремък

Ремъкът е затворен пръстеновиден обект, изработен от технически каучук. При някои модели ремъци в конструкцията има полимерни нишки. Използването на гума позволява постигането на минимален шум и максимална гъвкавост. Ангренажните ремъци се използват в голяма част от двигателите с вътрешно горене.

Ангренажните ремъци гарантират по-ефективно синхронизирането между коляновия и разпределителния вал. Ангренажните ремъци имат зъби от вътрешната част на пръстена, които осигуряват надеждно зацепване с ролките на разпределителния и коляновия вал.

Кога трябва да се сменя ангренажният ремък?

Независимо от това колко гъвкав и в колко добро състояние е ремъкът, той трябва да се сменя периодично. Нека разгледаме факторите, които имат отношение към смяната на ангренажния ремък:

– възраст на ремъка;

– неправилна употреба (неправилен монтаж и неправилна употреба);

– неизправност на двигателя;

В повечето случаи най-честата причина за смяна е плановата поддръжка според предписанията на производителя.

Често при смяна на ангренажния ремък се сменя и водната помпа. Защо е по-добре да ги сменяте заедно?

Ето основните причини:

– При много автомобили за смяната на ангренажния ремък се налага демонтажът на много компоненти. Ето защо би било неудобно да се сменя само ремъкът, а след 1-2 месеца отново автомобилът да се разглобява, за да се смени и водната помпа.

– Често ремъкът и помпата да се продават в комплект. Общата им цена не е висока, а разходите за труда при разглобяване два пъти неимоверно ще бъдат по-големи.

– При някои автомобили смяната на помпата се извършва с интервал от една смяна на ремъка. Но винаги, когато се сменя помпата, се сменя и ремъкът.

Има много интересни възможности за покупка на ремъци и водни помпи. Например на DAYCO – тогава комплектът включва:

– ремък

– помпа

Dayco предлага комплекти водна помпа и ангренажен ремък за следните марки:

– Audi

– Ford

– Seat

– Skoda

– VW

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин