/ Какво отличава Gordon Murray Automotive T.50 от другите хиперавтомобили?

Какво отличава Gordon Murray Automotive T.50 от другите хиперавтомобили?

Гордън Мъри направи наследник на легендарния McLaren F1. T.50 притежава високоборотен V12 атмосферен двигател и струва цяло състояние. Информацията!

Gordon Murray Automotive T.50 е неофициалния наследник на McLaren F1. Това не е случайност, а се дължи на факта, че духовният баща на F1, Гордън Мъри, е имал намерение отново да реализира представата си за суперспортист. Резултатът е разполагащият с 663 к.с. GMA T.50 – може последният аналогов суперспортен автомобил.

GMA ще произведен само 100 екземпляра от T.50 – на много висока цена!

Също както и McLaren F1 от 1993 спортистът със средно разположен мотор е триместен автомобил с разположена в средата шофьорска седалка, атмосферен V12 двигател, механична скоростна кутия и карбонов монокок. И също като McLaren F1 T.50 е лимитиран на 100 екземпляра и с милионна цена. Приблизителната цена на T.50 е близо 6,2 милиона лева. Доставките ще започнат през януари 2022 г.

При T.50 леката конструкция не е маркетингов трик

Още по-лек от McLaren F1: T.50 е с тегло от само 986 килограма – горе-долу колкото Mazda MX-5 или на половината на Bugatti Chiron! Ниското тегло на T.50 се постига чрез тежащ под 150 кг карбонов монокок и карбонови части на каросерията. Дизайнът на T.50 е сравнително изчистен и без излишна украса под формата на ръбове и спойлери. От GMA подчертават, че са залагали на интелигентно управление на аеродинамиката. На разположение на водача са шест аеродинамични режима (Auto, High downforce, Streamline, Braking, Test, Vmax).

Механична скоростна кутия и аналогови уреди

Друга особеност на T.50: за създателите от Gordon Murray Automotive не е била важна максималната скорост, а цялостният пакет и преживяването при шофиране. Така оформлението на кокпита с разположената в средата шофьорска седалка, ръчни скорости и аналогови уреди не следва нито една модерна тенденция.

V12 на Cosworth със съотношение от 170 к.с. на литър работен обем – без турбо!

3,9-литровият V12-атмосферен двигател е създаден в сътрудничество със специалистите на тема двигатели от Cosworth и тежи само 178 килограма. Максималните обороти са 12 100 – най-високите в сериен модел. Малко преди ограничителя на V12 двигателя при 11 500 об/мин се достига максималната мощност от 663 к.с. Това отговаря на съотношение от 170 к.с. на литър. Дори при турбодвигател това би било впечатляващо – да не говорим за атмосферен мотор.  За сравнение – 4-литровият атмосферен агрегат на 911 GT3 RS има съотношение от 130 к.с. на литър. Типично за атмосферните двигатели максималният въртящ момент на T.50 е сравнително малък – 467 Нм. Относно динамичните характеристики на T.50 засега няма информация.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин