Какво означава сливането на FCA и PSA?

1812
2019

Освен за Fiat 500 и Fiat Panda, сливането на FCA и PSA в четвъртия по големина автомобилен концерн в света може да означава спиране и на Alfa Giulietta. Причините!

Скоро една италианска компактна „красавица“ може да изчезне от пазара. Възможно е сливането на FCA и PSA да доведе още през 2020 г. до спирането от производство на Alfa Giulietta. Това било станало ясно по време на заседание на CEO-то на FCA Майкъл Менли с анализатори. „Вярвам в марката, но трябва да се погрижим инвестициите на водят до съответните печалби“, бе цитиран Менли. Освен това е твърде вероятно два планирани спортни автомобила с 600 и със 700 к.с. на Alfa Romeo, както и голям SUV да не се появят. Останалите в портфолиото Giulia и Stelvio ще получат фейслифт през 2021 г, а година по-късно ще се сдобият с компания в лицето на малък и компактен SUV.

Ще има ли последствия за Fiat 500 и Fiat Panda?

Италианско-американско-френското сливане може да доведе до последствия от мерки за пестене за Fiat 500 и Fiat Panda. Възможно е  Fiat да излезе от сегмента на малките автомобили и да се опита да привлича клиенти в по-високите класове. Това би могло да означава край за версията с три врати на Fiat 500 и на Panda – и двата модела пазарни лидери в Европа. Намерението изглежда следва тенденция:  Opel спря Adam и Karl, а Ford – Ka+ за Европа.

Сливането може да доведе до това, че италианците и американците да получат достъп до модулната платформа на PSA , на която са базирани Peugeot 208 и Opel Corsa, като и двата модела ще имат електрически версии. Освен това Fiat обявиха през септември, че на автомобилния салон в Женева през 2020 г. ще покажат Fiat 500 electric. Инвестицията е в размер на 1,4 милиарда лева.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин