Какво може якият дизелов локомотив MTM SQ7 TDI

Благодарение на електронното повишение на мощността дизеловият MTM SQ7 TDI се доближава до магическата граница от 1000 Нютонметра. Ние го тествахме

2705
2017

Борбата за технологичната корона в дизеловият клас е изключително оспорвана: Audi оборудваха своя V8 битурбо с допълнителен електрически компресор. Чудовищният двигател в момента се монтира на SQ7 TDI и на чисто новия Bentley Bentayga Diesel. BMW разполагат само с редови „шестак“ – който при 750d наскоро бе дооборудван с четвърти турбокомпресор. Но в момента при надпреварата по отношение на мощността печели Audi – с 435 срещу 400 к.с.

Задвижването на дизеловия колос е неописуемо

  • Надлъжна динамика: но това далеч не е всичко: чрез допълнителен управляващ блок MTM извличат от агрегата допълнителни 70 к.с. – тоест вдигат мощността до 505 к.с. След тунинга въртящият момент е повишен от 900 до 960 Нютонметра. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема само 4,5 секунди; до 200 км/ч тунингованият модел изпреварва серийния с 0,8 секунди. Еластичността на всички предавки също е подобрена с няколко десети от секундата. Единствено максималната скорост остава непроменена: тя е ограничена до 250 км/ч. Ако това не ви е достатъчно, трябва да изберете Cayenne S Diesel – той развива 252 км/ч.
  • Странична динамика: въодушевяващо е колко пъргаво и спокойно можете да се движите с едно Q7. Защото въпреки теглото и размерите си демонстрира впечатляваща пъргавина. Която до голяма степен се дължи и на пакета за окачването Advanced (опция). Той включва активна стабилизация срещу наклоняване, електронен спортен диференциал на задната ос и четири завиващи колела.

Цената може да стресне дори и почитателите на тунинга

  • Емоция: системата Active Sound не е за всеки, но тя успешно неутрализира дразнещия дизелов звук. „Подострена“ от MTM, скритият в ауспуха високоговорител звучат още по-сочно.
  • Всекидневие: тунингът явно не е довършен докрай: при първия тест SQ7 TDI на MTM ни подразни с неприятни вибрации. Но при следващия всичко беше перфектно. Все пак шофирахме предсериен екземпляр: одобрението от TÜV се очаква след около 6 седмици, още не е ясно и дали 22-цоловите ковани джанти изобщо ще бъдат разрешени.
  • Цена/мощност: със специалното окачване и керамичните спирачки дори „заводското“ Audi SQ7 струва над 200 000 лева. Цената на тестовия автомобил бе близо 240 000 лева. Но поне разходът е повишен със само 0,7 литра.

Извод

Почитателите на въртящия момент, които се нуждаят от много място, няма да изберат кое да е Audi Q7 – а задължително SQ7 TDI с окачване Advanced: огромният SUV е неочаквано пъргав, благодарение на повишената от MTM мощност ви притиска в седалките още по-силно – и звучи по-мощно. Минусите? Непроменената максимална скорост и проблемите със сроковете за доставка.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин