Какво може най-мощният Tiguan

Най-мощният Tiguan има двойно задвижване и 240 к.с. AUTO BILD тества новия противник на Audi Q3, BMW X3 и Mercedes GLC.

2907
2016

 

Tiguan някога беше успешният, но скучен SUV-брат на Golf. Това отмина: втората генерация се е качила с един клас нагоре, сега Tiguan трябва да се бори със SUV-ове от така наречените премиум производители. За да бъде готов за противници като Audi Q3, BMW X3 и Mercedes GLC, Tiguan се ориентира към по-висока мощност. При пазарния старт Tiguan се предлагаше максимум със 180 до 190 к.с., сега обаче дългият 4,49 м модел получава моторизацията с два турбокомпресора на VW Passat. 240-те к.с. разполагат с двойно задвижване и седемстепенна скоростна кутия с двоен съединител. Най-мощният бензинов мотор генерира 220 к.с. Шансовете VW да наточи R-версията до 300 к.с. са големи.

240-те к.с. не се забелязват

Мощният четирицилиндров дизел първоначално не се забелязва, дори и след стартирането на двигателя едва се чува. Но след тръгването, когато оборотомерът наближи 2000, веднага се разбира, че тук работят повече от 200 к.с. Не е учудващо, тъй като при 1750 оборота въртящият момент е 500 Нм. Тази здрава тяга се предава интелигентно на двете оси, а моторът се развърта вихрено до 4500 об/мин и нагоре. Водачът има възможност да избира как да реагира автомобилът посредством специален превключвател за режимите на шофиране. Тук селекторът реагира по-добре, отколкото при по-слабите двигатели: когато сменяте Eco, Normal и Sport, ще почувствате разликата веднага.

Спортният режим е по-твърд от очакваното

Особено с опционалните 20-цолови джанти, режимът “Sport” е по-твърд от очакваното. Много е подходящ, ако искате да „отпуснете юздите“ по някой криволичещ път. Съответно електрониката на двигателя и скоростната кутия се координират. Управлението си остава същотопрецизно, но малко леко. Когато настилката е по-лоша и нямате настроение за „атака“ за серпентините, в друг режим ще се чувствате по-добре. В допълнение към помощния дизел топмоделът блести със същите качества, които и послабите му братяпредлагат.

Цена и оборудване

VW Tiguan 2,0 TDI 4Motion с 240 к.с. е наличен само при найвиското ниво на оборудване. Серийно е щедрото пространство. Тук второто поколение се възползва от почти 8 см поголямата колесна база, която осигурява не само повече място за пътниците на втория ред. Мястото за товар нараства с 50 л до 520 л, а когато се свалят седалките стига до 1655 л. Цената на топмодела на Tiguan започва от около 42 500 евро, продажбите стартират през есента на 2016 г.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин