Какво е общото между това полско Fiat-че и Porsche?

0504
2024

От Fiat 126 в рамките на 28 години са произведени няколко милиона екземпляра – но този, който в момента се продава за под 12.000 лева, е уникален поради няколко причини

Fiat 126 (по-добре познат като „полско Fiat-че“) не е особено бърз и със сигурност не е най-доброто решение, ако ви предстои по-дълго пътуване. Въпреки това моделът е култов. В момента екземпляр от соцмодела е обявен за продан – а в конкретния автомобил има нещо много специално по отношение на индивидуалността!

Но да караме наред: Fiat 126 се произвежда от 1972 чак до 2000 г. С други думи – около 28 години без сериозни промени – малко други модели биха могли да се похвалят с толкова дълга кариера, верни на мотото „never change a running system“. От направените общо 4,7 милиона екземпляра почти 3,3 милиона са „родени“ в Полша.

Изглежда ли ви цветът познат?

И все пак можем да кажем, че този Polski Fiat от 1997 със затъмнени задни стъкла със сигурност е уникален – като започнем от боята. Защото яркият син цвят „Miami Blue“ идва от Porsche. А червените 15-цолови джанти са от Lancia.

Продавачът обаче хвали автомобила не само заради боята и колелата, но и защото машината била преминала цялостна реставрация. Тя включвала отстраняване на ръждата и защита срещу корозия, ремонт на двигателя и смяна на различни компоненти по предното и задното окачване.

Освен това Fiat-ът с 20 к.с. бил само на 70 000 километра. Срещу 5900 евро – т.е. за по-малко от 12 хил. лева, можете да получите напълно реновирания Polski Fiat, който със сигурност ще привлича вниманието на хората по улиците. Естествено, ако търсите екземпляр в оригинален вид, точно този няма да бъде атрактивен за вас – но на пазара така и така има много други.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин