/ Какво е истинското значение на логото на Tesla?

Какво е истинското значение на логото на Tesla?

Много е важно потребителят да разпознава лесно дадена марка – и затова тя трябва да бъде възможно най-запомняща се и опростена. Ето защо например абревиатурата VW означава Volkswagen, BMW – Bayerische Motoren Werke, а логата на тези германски автомобилни производители са оформени около съкращенията. Tesla използва същия подход… или може би не точно?

Компанията на Илън Мъск е известна по целия свят със своето футуристично „Т“. Символът е прост, помни се лесно – т.е. разпознаваемостта на бранда е на много високо ниво: или казано с други думи, дизайнерите са свършили чудесна работа.

Обяснението на Мъск

Въпросното „Т“ е дело на компанията RO Studio, която е автор и на логото на космическата компания на Мъск SpaceX. Оказва се обаче, че всъщност логото изобщо не е замислено като буквата, с която започва името на марката – а представяло по-скоро напречно сечение на електродвигател. Самият Мъск разкри това в туит преди няколко години.

„Подобно на SpaceX, T представлява напречното сечение на електрoмотор по същия начин, по който X описва траекторията на ракета“, разкрива Мъск в туит.

Обяснението на потребителя Daniel Fourie за логото на Tesla.

Потребителят на платформата за въпроси и отговори Quora Daniel Fourie разкрива още подробности за логото на Tesla. „Мистериозната празнина между двете черти на Т-то всъщност се обяснява с пролуката между ротора и статора“, пише той – и след това дори разкрива малка грешка.

Защото вместо напречното сечение на променливотоков електромотор, Tesla била избрала напречното сечение на правотоков. Правотокови двигатели обаче не се монтират в моделите на Tesla. Но това надали има значение за феновете на марката.

Защото не бива да забравяме, че както името, така и логото са избрани в знак на почит към физика Никола Тесла. Изобретателят, роден в Хърватия през 1856 г. и починал в Ню Йорк през 1943 г., е проектирал, наред с други неща, и генератор за постоянен ток – и това е отразено в логото.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин