Какво да правим, когато лампата за подгряване при дизел не угасва?

1505
2024

При стартиране на дизелов автомобил е нормално лампата за подгряване да светне за кратко и после да угасне. Ако обаче тя продължи да свети, трябва да внимавате – защото списъкът с възможните проблеми е дълъг

Завъртате ключа и потегляте. При бензиновите двигатели нещата винаги са се случвали толкова просто – но не и при дизеловите. Защото по-старите агрегати, работещи на принципа на самовъзпламеняването, първо се нуждаеха от т.нар. „минута за възпоменание на Рудолф Дизел“ – както в Германия майтапчиите наричаха фазата за подгряване преди стартиране. Особено през зимата понякога тя действително отнемаше около 60 сек. Жълтата спирала, която служеше за предупреждение, сигнализираше за процеса: едва когато тя угасне, водачът можеше да запали мотора.

Защо е необходима лампата за подгряването?

Дори модерните автомобили се нуждаят от подгряване. Причината: вместо запалителни свещи, дизеловите двигатели използват подгревни. Те загряват въздуха до необходимата за горивния процес температура. При новите модели обаче това става много по-бързо и почти незабележимо. И въпреки това въпросната лампа беше запазена – ако се загледате, ще видите, че при стартиране тя светва за кратко и после угасва. Но как би следвало да процедираме, ако продължим да я виждаме на таблото?

Ако лампата мига, това обикновено не вещае нищо добро – и става въпрос за дефект, обясняват от ADAC. Списъкът с възможните причини за него е дълъг – и включва например проблем със системата за рециркулацията на отработените газове (EGR) като при някои VW Тransporter или запушен филтър за твърди частици.

Когато лампата за подгревните свещи свети, ADAC препоръчва да посетите сервиз

„Обикновено автомобилът може да продължи да се движи, но трябва да отидете в сервиз при първа възможност. Моля, спазвайте указанията в ръководство за експлоатация“, апелират от клуба на автомобилистите в Германия.

Поглед към списъка с възможни причини за светването на лампата разкрива защо това е толкова важно. Грешката може да се дължи на проблеми със сензора за положението на педала на газта, сензора на коляновия вал, сензора за диференциално налягане или сензора за температурата на отработените газове. Подобни проблеми не биха могли да бъдат решени от лаик – и затова автомобилът задължително трябва да бъде диагностициран от експерт.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин