Кабелите за зареждане на електромобили ще висят от стълбовете

1206
2024

В Ню Йорк стартиращата компания Gravity иска да засенчи конвенционалните станции за бързо зареждане със своите  „дървета“ за зареждане. Какво точно обаче се крие зад технологията на т.нар. „DEAP Trees“?

Разширяването на зарядната инфраструктура напредва. Сега стартираща компания в Ню Йорк представи изцяло нов тип зарядна станция, която ще дава възможност бързо зареждане в градовете. Стълбовете за зареждане, които самата компания е решила да нарече „дървета“ („DEAP Trees“), се открояват както с необичайния си дизайн, така и с високата си мощност на зареждане. С новото си поколение устройства за бързо зареждане Gravity си поставя амбициозната цел да изгради мрежа за зареждане, по-голяма от тази със Supercharger-ите на Tesla.

Конструкция, която пести място

Революционните станции на Gravity са замислени предимно за големите градове, където шофьорите на електромобили се нуждаят от лесен достъп от пътя. DEAP (съкращението идва от (Distributed Energy Access Points) Trees наподобяват улични лампи и изглеждат досущ като тях – но с разликата, че притежават въртящо се рамо за зареждане. При зареждане то се сгъва, за да може кабелът да отиде надолу.

Благодарение на тази гъвкавост системата е съвместима с всеки модел електромобил, независимо къде се намира изводът му за зареждане. След като процесът на зареждане приключи, рамото се повдига и кабелът за зареждане се прибира обратно към стълба, за да бъде предотвратен рискът от спъване на някой пешеходец.

По-висока скорост на зареждане от Supercharger-ите на Tesla

Но не само дизайнът е поразителен. По данни на компанията Deap Trees могат да зареждат с до 500 кВт. Това ще позволи на устройствата да „пълнят“ електрически автомобили за пробег около 320 километра в само на пет минути. При 200-киловатовата версия същият процес отнемал 13 минути. „Тези скорости на зареждане са много по-високи, отколкото при Tesla Superchargers, които в момента работят в Ню Йорк и осигуряват мощност на зареждане между 72 и 150 кВт“, обяснява Моше Коен, основател и изпълнителен директор на Gravity.

Според Gravity инсталирането на „дърветата“ не изисквало допълнително разширяване на електрическата мрежа. При това в градовете можело да се използват и стълбовете за уличното осветление, за камери за следене на трафика, за обществен Wi-Fi, за сензори за качеството на въздуха и за интегрирани аудио или видео системи за обществена комуникация. Новата концепция тепърва ще трябва да се наложи като убедителна за градската управа на Ню Йорк. За момента не е ясно дали тя ще успее да си проправи път към Европа.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин