И Porsche 911 става хибрид след фейслифта?

2003
2023

Porsche 911 е икона сред германските спортни автомобили. Създаденият като наследник на 356 модел с разположен отзад двигател е на пазара в осмото си поколение (992) от 2019. А сега в Цуфенхаузен работят по фейслифт на „11-ката“, която за пръв път би могла да има хибридна версия!

Най-известното Porsche няма да претърпи коренни промени по отношение на дизайна, но все пак някои неща по екстериорното оформление ще бъдат „пипнати“. Въздухозаборниците в предната броня ще разполагат с активни вертикални ламели. Те трябва да осигуряват оптимално охлаждане в отворено положение и по-добра аеродинамика, когато са затворени.

Освен това 911 трябва да получи нова светлинна графика на фаровете. Допълнителни промени по задната броня и по изпускателните тръби, които ще бъдат разположени по-близо една до друга, трябва да направят 992 достатъчно атрактивно и за втората фаза на жизнения му цикъл. А табелата на регистрационния номер ще бъде разположена по-високо.

6-цилиндров боксер като част от хибридно задвижване

Очакват се промени и по интериора на 911, който трябва да стане много по-дигитален след фейслифта. Но въпросът за задвижванията е много по-вълнуващ. Според слуховете в момента се разработва първото 911, което ще бъде частично електрифицирано – най-вероятно става въпрос за „мек“ хибрид с 48-волтова електрическа система.

И цената, и мощността вероятно ще бъдат леко повишени

По отношение на мощността добре познатата гама – от Carrera с 3-литров 6-цилиндров боксер (385 к.с./283) до Turbo S (650 к.с./478 кВт) трябва да получи типичния за „мек“ хибрид Extraboost.

Може да се появи и Turbo S e-hybrid с над 700 к.с. Очаква се освеженото 911 да бъде представено още през 2023 г. Цените вероятно ще бъдат леко повишени (в момента започват от около 226 000 лева).

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин