И Meriva се SUV-изира

Разработеният с Peugeot наследник на Opel Meriva няма да бъде класически ван, а опонент на Škoda Yeti, също както и следващото 3008

2001
2016

В началото на 2017 г. Opel ще представи разработения съвместно с PSA наследник на Meriva. Неговата каросерия ще напомня на тази на Renault Espace. В Opel говорят за CUV (Crossover Utility Vehicle), т.е. автомобил с много предназначения. Първите прототипи на модела вече се тестват. В средносрочен период Opel планира да извади от моделната палитра своите ванове Meriva и Zafirа и да ги замени с кросоувъри. По този начин хората от Рюселсхайм реагират на падащите от години продажби на еднообемни семейни „транспортери“.

Както и PSA, и Opel използва модулната платформа, на която вече се базират образци като Peugeot 308 например. Новата Meriva ще бъде дълга около 4,20 метра и ще има класически врати. Отварящите се срещуположно на предните задни врати на актуалния модел се оказват прекалено скъпи и сложни, а и не въодушевяват клиентите. По отношение на моторите Opel ще заложи на собствени разработки – под капака на Meriva ще работят познатите от Corsa и Astra 3- и 4-цилиндрови агрегати. Партньорът по разработка Peugeot ще представи „братчето“ на Meriva още през есента на 2016 г. Подобно на Opel и 3008 ще бъде SUV-изирано и ще се бори с конкуренти като Škoda Yeti.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин