И Lamborghini Huracán вече има офроуд версия

3011
2022

След като преди броени дни Porsche представи римейка на 911 Dakar, сега и Lamborghini обяви, че пуска ограничена серия от Huracán Sterrato като специален модел за макадам. За задвижването ще се грижи атмосферният V10 двигател, а цената все още не се разкрива.

Lamborghini Huracán Sterrato (2022) вероятно ще бъде най-универсалният модел в историята на компанията, като изключим пикапа LM002 от 1986 г. Eкзотиката „стъпва“ на прототипа Offroad Сoncept от 2019 г. и съчетава динамиката на суперспортен автомобил с възможност за движение извън пътя – и определено не е само за шоу. Надали обаче повечето клиенти наистина ще се осмелят да оцапат това съкровище да с чакъл или кал. Но определено не се плаши от черните пътища. Италианците са поставили на Huracán 4х4-система с електронно управление и механичен блокаж на диференциала.

Специалните гуми са проектирани като всестранен талант и благодарение на технологията run-flat след спукване с тях можете да изминете до 80 километра при максимална скорост 80 км/ч. Още на пръв поглед се забелязват повишеният с 44 милиметра клиренс, както и разширената следа, които играят съществена роля за офроуд способностите на модела. Отвън впечатление правят пластмасовите арки на калниците, новите подсилени прагове, рейките на покрива, където има и въздуховод към двигателя, допълнителните фарове и защитата на каросерията отдолу (тази отзад действа и като дифузьор). Lamborghini Huracán Sterrato разполага и допълнителна настройка Rally, освен режимите на шофиране Strada и Sport.

Името Sterrato на италиански означава „черен път“ – това обяснява защо в кокпита откриваме дигитални показания за ъгъла на наклон на каросерията и ъгъла на завой, за географски координати и компас. И макар че още не са разпространени снимки на вътрешността на автомобила, от Lamborghini говорят за ексклузивнa тапицерия от алкантара в зелено. Въпреки способностите за движение извън пътя типичните за марката върхови динамични показатели не са пренебрегнати и при Sterrato. За тях се грижи доказаният атмосферен V10-двигател с 610 к.с. (449 кВт). Спринтът от 0 до 100 км/ч отнема 3,4 секунди, а максималната скорост е 260 км/ч. Планирано е производството на ограничената до 1499 броя серия да стартира през февруари 2023 г. Цената още не е оповестена – но надали ще бъде по-ниска от тази на версията STO за писта, която струва 500 000 лева.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин