И Lada пуска хибриди!

1402
2017

АвтоВАЗ обмисля лансирането на ековерсии на своите модели заради затягането на нормите за вредни емисии на Стария континент

Скоро моделите на Lada могат да получат хибридно задвижване. Това става явно от изказване на президента на „АвтоВАЗ“ Никола Мор пред  „Ленте.ру“. Руснаците обмислят също лансиране и на нови дизелови модификации в Европа заради по-строгите екостандарти в бъдеще. Става дума за Евро 7, който ще влезе в сила след пет години.  Мор съобщава, че в момента ръководената от него компания обмисля различни варианти, но все още окончателно решение относно моторизациите в бъдеще не било взето. Въпреки сериозния скандал около Volkswagen, Мор е на мнение, че и в бъдеще двигателите, работещи на принципа на самовъзпламеняването, ще останат „много добра технология“.

Участието на Renault-Nissan в „АвтоВАЗ“ всъщност е предпоставка по-скоро за пускането на нови дизелови Lada, отколкото на хибриди – защото концернът като цяло се е насочил към „чистите“ електромобили (напр. Zoe и Twizy). Още през 2013 г. се появиха слухове, че щяло да има Granta със зареждане от контакта (Plug-in хибрид) със системна мощност поне 120 конски сили. Година по-късно стана ясно, че руснаците тестват прототип на модела – и то с турбомотор (вероятно 1,6-литров) и литиево-йонни батерии в багажника. В руски медии изтече информация, че колата развивала 163 „коня“ и 240 Нм. Наскоро обаче данни за проекта не са се появявали и е много възможно той да е останал само във фазата на изпитания.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин