И Hyundai залага на платформа Nvidia Drive

1211
2020

Hyundai в бъдеще ще изгражда свързаността на своята флотилия автомобили с Nvidia Drive. Както компанията обяви, всички модели на Hyundai, Kia и Genesis ще бъдат оборудвани с новата технология от 2022 година. Nvidia Drive не само обединява в един контролен модул цялото инфотейнмънт съдържание, свързано с развлеченията, но също така служи като платформа за асистиращи системи и автономно шофиране. Hyundai и Nvidia работят заедно от 2015 г., а с обявяването на преминаването към новата система двете компании разширяват сътрудничеството си.

Hyundai иска да изгради собствена операционна система

Новата платформа за свързаност трябва да позволи на Hyundai да създаде своя собствена операционна система в бъдеще, която може да обработва големи количества данни от самия автомобил, но също и от външни източници на данни. T.нар. „Connected Car Operating System“ – или съкратено ccOS, трябва да осигури на пътниците по-приятно и комфортно изживяване по време на път. Рамката за програмиране на Nvidia ще служи като основа при Hyundai. Технологичната компания от САЩ носи много ноу-хау от предишното си сътрудничество с Tesla. Nvidia работеше по първия автопилот на калифорнийците, но Tesla вече доразви системата със собствени сили.

Покупка на допълнителни функции

В допълнение към сложното съдържание за развлечение, което изисква мощна дигитална обработка, Drive-модулът осигурява и възможност за интегриране на нови асистенти и услуги. Възможно е в бъдеще да бъдат добавяни нови технологии за автомобила. Също така е възможно да бъде подобрено действието на електронните асистиращи системи или да използвате съществуващ хардуер с нови софтуерни приложения.

Платформата Drive oбединява свързаност и асистиращи системи в един управляващ модул.

Mercedes също си сътрудничи с Nvidia

Hyundai не е първият автомобилен производител, който влиза в тясно сътрудничество с Nvidia. Още през юни 2020 г. Mercedes обяви, че ще изгради своя собствена операционна система, базирана на платформата Drive. За разлика от Hyundai, германците обявиха категорично, че ще се концентрират върху функциите за автономно шофиране. Остава да разберем дали Hyundai е влязъл в подобно широкообхватно сътрудничество с Nvidia и дали корейците ще могат да използват подобни системи за асистенция на водача като Mercedes.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин