И Ford няма да бърза да се отказва от ДВГ

1405
2024

Купувачите на автомобили търсят усилено модели на ДВГ, което принуждава и все повече и повече производители да отлагат спирането на конвенционалните задвижвания за сметка на електрическите. Най-пресният пример е Ford: ръководителят на германското подразделение на гиганта Зандер обяви, че компанията ще разчита на двигателя с вътрешно горене и след 2030 г.

Ford също обмисля по-късна дата за спирането на двигателите с вътрешно горене: първоначалният план беше последният агрегат на вътрешно горене за Европа да бъде произведен през 2030. Сега обаче в интервю за Automobilwoche Мартин Зандер, шеф на Ford за Германия, публично обяви, че компанията обмисля по-дълго задържане на двигателите с вътрешно горене: „Ако забележим по-засилено търсене, например на plug-in хибриди, ние ще ги предложим на клиентите си“, казва Зандер.

Това означава, че все повече производители на автомобили изтеглят за по-късен момент в бъдещето първоначално заложената за спиране на ДВГ дата. Особено в Европа производителите на автомобили сякаш се надпреварваха за по-ранна дата за спирането на производството на двигатели с вътрешно горене. Това се случи на фона на ангажимента на ЕС да спре класическите двигатели с вътрешно горене до 2035 г. Наскоро Mercedes също изрази съмнения относно ранното спиране на двигателя с вътрешно горене.

Мартин Зандер – шефът на Ford за Германия.

Преди време говорител на Ford обяви пред AUTO BILD, че компанията щяла да предлага само изцяло електрически автомобили на Стария континент: „От 2030 г. нашата гама за Европа ще се състои само от изцяло електрически модели“, каза той. Сега обаче висшият мениджмънт запяват друга песен. Според публикацията Зандер казал на срещата на върха Future of the Car, организирана от Financial Times в Лондон, че търсенето на електрически автомобили било по-слабо от очакваното. Това би попречило на Ford да постигне целите си за продажби на електрически модели.

Ford си постави амбициозни цели по отношение на електрификацията. Миналата година компанията обяви, че ще преоборудва завода си в Кьолн-Нил изцяло за производството на електрически автомобили. Планът беше оттам да излизат по два милиона електромобила до края на 2026 г., в т.ч. и от електрическата версия на успешния модел Puma, която ще се нарича Gen-E.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин