И Щутгарт с рестрикции върху дизелите

Забраната ще се отнася за по-старите дизели в дните с по-голямо замърсяване на въздуха


1
мар.
2017

От управата на германския град Щутгарт, където се намират централните офиси на  Mercedes-Benz и Porsche, съобщиха във вторник, че от следващата година ще наложат забрана за достъп до центъра на града на дизеловите автомобили, които не отговарят на най-новите стандарти за емисии в дните, когато замърсяването е най-сериозно. Едва около 10% от колите на дизел, които са в експлоатация по германските пътища от началото на 2016 г., отговарят на стандарта Евро 6. Двигателите, които се придържат към посочения стандарт, произвеждат по-малко фини прахови частици и азотен оксид – сериозни фактори при заболявания на дихателната система.

Емисиите, генерирани от дизеловите автомобили, са се превърнали в основен фокус на внимание след скандала, уличаващ Volkswagen в прилагането на манипулационни „схеми“ при някои от своите автомобили, карайки ги да „изглеждат“ по-малко замърсяващи, отколкото са в действителност по време на рутинни тестове.

Концентрацията на твърди частици често надхвърля праговете, определени от Европейския съюз, в най-малко 90 германски града, включително и Щутгарт, който е особено засегнат поради факта, че е локализиран в долина. Германия вече е подведена под съдебна отговорност от ЕС за превишаването на тези прагове над допустимия максимум от 35 дни годишно.

Изключение от забраната в Щутгарт може да бъде направено за тежкотоварни автомобили. Градът е столица на федералната провинция Баден-Вюртемберг и е управляван от коалиция между Зелените и Консерваторите на канцлера Ангела Меркел.

Германската природозащитна организация Deutsche Umwelthilfe (DUH) е осъдила правителството на федерална провинция Баден-Вюртемберг за липсата на достатъчно предпиети мерки срещу замърсяването.

Освен дизеловите автомобили, отоплителните уреди на нафта и твърдо гориво и отделяните от  гумите елементи също допринасят драстично за проблема с фините частици, който се влошава при определени климатични условия.

Световната здравна организация (WHO) заяви миналата година, че според замърсяването на въздуха в градовете и селските райони е довело до 3 милиона случая на преждевременна смърт в световен мащаб през 2012 г. Вредните частици са причинител на сърдечно-съдови и респираторни заболявания, както и на рак.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин