И Траби ръждясва – но ние ще го спасим!

2508
2020

ДА, И ТОЙ РЪЖДЯСВА… Въпреки че е направен предимно от картон (или по-точно – от дуропласт), Trabant, както почти всеки друг автомобил на години, може да се превърне в жертва на корозията. И тук най-опасна е ръждата по пода – и единственият начин да й противодействаме, е да я „хванем“ на време.

За целта използваме най-ефективните „убийци“ на корозията – продуктите на Fertan. Повдигаме мокета, където откриваме напуканата оригинална боя и огнища на повърхностна ръжда – и си отдъхваме с облекчение, защото не намираме дупки (не такъв късмет имахме с левия праг…).

Тук малко сме позакъснели: след почистването на прага…
… открихме дупка, която в последствие обработихме с Fertan ръждопреобразувател
след измиването ще се наложи заварка или запълване с течен метал

Със шпакла отстраняваме старата боя, измитаме мръсотията и измиваме добре с помощта на обезмаслител. Идва ред на „главния герой“ – Fertan ръждопреобразувател. С него третираме проблемния участък и след броени минути подът почернява – изгражда се цинк-таниново покритие. Сега е време Траби да изчака едно денонощие, след което взимаме маркуча и измиваме отново. Черното покритие – преобразуваната ръжда, е полепнало добре, сега остава да пръснем грунда Ferpox, с който героят от ГДР вече е „консервирван“ за вечността. И тъй като не се налага подът да бъде в цвета на каросери-
ята, дори няма нужда да полагаме боя върху грунда.

Под мокета откриваме корозия
Почистваме с телена четка…
…а след това с обезмаслител
С четка нанасяме Fertan ръждопреобразувател и подът почернява
След 24 часа измиваме…
…и „запечатваме“ със специалния грунд Ferpox

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин