И Лондон пъди дизелите

3101
2017

Шофьорите на дизелови автомобили ще бъдат таксувани допълнително с 50% от Общинския съвет на Уестминстър за паркиране в централната част на Лондон като мярка за намаляване на замърсяването на въздуха.

Същите тези водачи ще трябва да плащат общо £ 7.35 на час, а не стандартната такса от £ 4.90, считано от 3-ти април т.г. Увеличението на цените ще важи за паркоместа в Хайд Парк, Мерилебон и Фицровия. Съветът се надява, че тази мярка ще доведе до намаление на вредните емисии чрез „изгонването“ на колите от обсега. Замърсяването на въздуха от източници на емисии като заводи и автомобили е свързан с прежддевременната смърт на около 40 000 души годишно във Великобритания.

Съветникът по околната среда на Уестминстър Дейвид Харви заяви: „Допълнителните такси върху дизеловите автомобили ще накарат хората да се замислят преди да използват силно замърсяващи околната среда автомобили, и това да инвестират в по-чист транспорт, който ще доведе до реална промяна в качеството на въздуха, който дишаме, както и в нашата околна среда.“

Местният жител от Мерилебон и баща на три деца Стивън Куин приветства този ход. Той казва: „Ние сме изключително загрижени за дългосрочен ефект, който това замърсяване оказва върху нас и, по-важното, върху нашите деца“. Кметът на Лондон Садик Хан издава първия тревожен сигнал за опасно високи нива на замърсяването в столицата по-рано тази седмица, като предупреди, че възрастните хора, както и тези с белодробни и сърдечни проблеми трябва да избягват тежка физическа дейност.

От днес в Осло спират дизелите

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин