Историята при конструирането на седалки в Opel

2503
2016

Бернд, Вернер, Оливър и Мариус са изпълнени с ентусиазъм от поставената им задача – многократен контакт със страничните опори на седалките под тях, подложени на симулация за сядане и ставане, свързана с непрекъснато триене в кожената тапицерия. Задача, която изисква изключителна упоритост, неумолимо отношение и пълна концентрация върху изпълнението. Бернд, Вернер, Оливър и Мариус са роботи от отдела за изпитание в тестовата лаборатория  на Международния център за технологично развитие ITDC на Opel (International Technical Development Center) в Рюселсхайм. И по-точно, те представляват подвижни механични устройства с панели, подплатени със слой пенопласт и тапицирани с подобна на джинси тъкан, чието движение и триене симулира контакта на човешките задни части и бедра със седалката. “За нас те са нещо повече от роботи – гледаме на тях като на напълно равноправни, квалифицирани членове на нашия екип. Tе изпълняват важна функция и поради тази причина имат собствени имена,” споделя Андрю Лойхтман, старши управител в GME Interiors.

Екипът от роботи провежда симулации на влизане и излизане от автомобили по 50 000 пъти всяка седмица – това е еквивалентно на продължителността на експлоатационния живот на един автомобил. Както седалките „premium ergonomic” , така и другите продукти на марката се стремят да получат сертификат за одобрение на специалистите от Aktion Gesunder Rücken e.V. (AGR) (Инициатива за подобряване здравето на гърба) – независима германска организация от медицински експерти по ортопедия на гръбната област. Разбира се, серийните интегрални комфортни седалки също подлежат на това изпитание. След провеждането на изпитанията инженерите могат да установят дали седалките са в състояние да издържат по-нататъшно натоварване само от проверката на структурата на тъканта. “Нормално е цветът да е избледнял и по повърхността да има драскотини, но най-важното е пенопластовият слой отдолу да бъде в изправност и структурата на тъканта да е запазила стабилността си,” отбелязва специалистът в областта на седалките Лойхтман. Ако това не е така, луксозните и ергономичните седалки, които Opel предлага за водача и пътника до него следва да бъдат оптимизирани – в крайна сметка те трябва да издържат един цял автомобилен живот независимо от това дали са поставени в Mokka, Cascada, Meriva, Zafira Tourer, Astra или Insignia.

Opel-Astra-296218_seats-3

“Tова е област, в която ние очевидно се ползваме с предимствата на огромния си опит,” споделя Лойхтман. В крайна сметка автомобилният производител от Рюселсхайм може да се похвали с традиции в конструирането на седалки, простиращи се 117 години назад във времето. Успешната история на седалките с високи ергономични показатели започва през 2003 година с първия сертификат за одобрение от страна на AGR за Opel Signum и намери своето продължение при флагмана на Opel в лицето на Insignia през 2008 година. Така започна истинска кампания за здравословно настаняване на водача и пътниците в автомобилите на марката, предлагано на достъпни цени. Особено благоприятно е въздействието на новите системи седалки върху професионалните водачи и хората, пътуващи често на дълги разстояния. Наличието на многобройни и различни възможности за настройки позволяват сертифицираните от AGR седалки „premium ergonomic” в Insignia да бъдат адаптирани перфектно към тялото и изискванията на всеки водач, така че всеки да се чувства отпочинал и да не изпитва неприятни симптоми дори след дълги часове, прекарани зад волана. От 2003 година насам, Opel превръща демократизацията на модерните ергономични седалки в една от основните си мисии и днес е един от водещите масови автомобилни производители по отношение на броя на предлаганите ергономични седалки със сертификат за одобрение от AGR.

Новата лекота в седалките на Astra Sports Tourer

Носещата структура е най-важният компонент на седалката. Тя осигурява безопасността на пътниците и поддържа тялото в правилното положение в случай на удар. В същото време на тази конструкция обикновено се пада голяма част от теглото, но не и при новия Astra Sports Tourer. Теглото на седалките при новия модел е намалено с 10 килограма благодарение на използваните високоякостни стомани. Благодарение на прецизните компютърни симулации, инженерите са знаели точно каква част от теглото ще могат да спестят още преди да започнат работа по изготвянето на първия прототип. По-тъмните цветове са показали застрашените участъци с високо натоварване в конструкцията, което може да доведе до счупване. “При Astra Sports Tourer ние наистина стигнахме до предела на възможностите си и експериментирахме много,” споделя Лойхтман. Наред с останалите процедури се е наложило и провеждането на многобройни тестове на заварките. “Не можете да заварявате, ако материалът е твърде тънък. Тук се движим по много тънка линия,” отбелязва инженерът.

Opel-300618_seats-2След построяването на първите прототипи и приключването с избора на кожените и текстилни материи за тапицериите, Вернер и неговите колеги могат да започнат работа. Но преди това екипът от инженери изчислява нивото на натоварване, което тестовите роботи следва да приложат върху седалките, подложени на изпитание. Освен това екип от специалисти, съставен от мъже и жени с различно тегло и телосложение, провеждат паралелни изпитания със сядане върху слой от чувствителна на налягане материя за измерване на точките и зоните с върхово натоварване – например в областите, които са в контакт с костите на таза. “Провеждаме изпитанията на прототипните седалки в истинските автомобили,” обяснява процедурата Лойхтман. “Седалките на Meriva например са разположени по-високо и сядането върху тях е по-различно от това при новия Astra Sports Tourer например, където седалките са разположение по-ниско.” Освен това изпитателите сядат различно в седалките „premium ergonomic”. Bследствие на подчертано добрата странична поддръжка на тялото, страничните опори при тях са по-високи и съответно подложени на по-голямо натоварване при качване и слизане. Получените данни се използват за изчисление на средното равнище на натоварване, което на свой ред се използва за адекватното програмиране на Вернер и неговите колеги.

Паралелно с тях в центъра на Opel работят и девет специално обучени специалисти изпитатели. Сред техните задачи е например шофирането на новата Astra Sports Tourer в продължение на часове и безкрайни километри. Tе тестват елементи като електропневматичната лумбална опора с четири вида настройки, регулируемата по дължина опора за бедрата или функцията за масаж, провеждат задълбочена проверка на седалките и дават субективна цялостна оценка за тяхното представяне. Серийното производство може да започне едва след пълното отстраняване и на най-малката слабост.

Исторически преглед на разработката и конструирането на седалки в Opel

1899 година – капрата. Целият Opel Patent Motor Car System Lutzmann прилича на каляска без коне и седалките не правят изключение. Няма никакви възможности за регулирането им.

1929 година – по-ниско разположение. 30 години по-късно, Оpel 4/20 с прозвището “Moonlight Roadster” все още предлага само неподвижно монтирана тапицирана пейка. Позицията й обаче вече е значително по-ниска и пътниците имат възможност да протегнат краката си.

1950 година – повече комфорт. Седалките на Opel Olympia са монтирани на метална рама и могат да се регулират в надлъжна посока. Облегалките на предните седалки могат да се сгъват напред, за да улеснят качването и слизането на пътниците, настанени на втория ред.

1956 година – безстепенно надлъжно регулиране. Общата предна седалка с безстепенно надлъжно регулиране и настройка на наклона на облегалките при Opel Kapitän е поредният крайъгълен камък. Облегалките се поставят в оптимална позиция удобно и естествено чрез изтегляне на специален лост и едновременно оказване на натиск върху облегалката.

1968 година – спортни седалки. Легендарният Opel GT получава спортни анатомично оформени седалки с вградени облегалки за глава. Удължените седалищни части и подобренията в зоната на раменете показват насоките на развитието.

70-те години на 20.век – облегалки за глава. Opel предлага облегалки за глава на седалките по желание при някои свои модели като Monza, Kapitän/Admiral/Diplomat, както и при Rekord C и D. Моделът Opel Diplomat B се предлага с регулируеми по височина комфортни облегалки за глава, които дори могат да променят наклона си напред.

 1978 година – първата регулируема по височина седалка. Водачите на модела Opel Monza получават възможност да регулират с лекота височината на своята седалка с помощта на телескопичен лост.

1994 година – Безопасност с главно „Б”. Седалките на Opel Omega B са изключително комфортни и с възможност за електрическо регулиране. Усилените облегалки на задните седалки и възглавниците за защита от страничен удар имат важен принос за повишаване на пасивната безопасност, а за първи път се провеждат и краш тестове с товар в багажника. Всичките три места на втория ред седалки са оборудвани с триточкови предпазни колани и облегалки за главите на пътниците.

2003 година – първият сертификат за одобрение от AGR. Независимата германска организация от медицински експерти по ортопедия на гръбната област Aktion Gesunder Rücken e.V. (Инициатива за подобряване здравето на гърба) отличава мултиконтурната шофьорска седалка с 18 вида електрически настройки в моделите Opel Vectra/Opel Signum със своя престижен сертификат за одобрение. Opel е първият автомобилен производител, който предлага благоприятни за здравето на гърба седалки в средния клас.

2008 година – комфортни седалки. Серийните комфортни седалки в Opel Insignia предлагат многобройни възможности за настройка – височината може да се променя в диапазон от 65 милиметра (с електрозадвижван механизъм), докато настройките в надлъжна посока позволяват регулиране в рамките на 270 милиметра. Тези показатели са отлични, а седалката на водача „premium” притежава знак на одобрение от AGR.

2012 година – цялостна ергономична концепция. Вратите FlexDoors с ъгъл на отваряне 84 градуса, сертифицираните от AGR седалки „ergonomic” и сгъваемият багажник за велосипеди FlexFix са достатъчно убедителни предимства за експертите на AGR, които удостояват модела Meriva със своя сертификат за одобрение. Това е първият и все още единствен серийно произвеждан автомобил с подобно отличие за цялостната му ергономична концепция.

 2015 година – отличен комфорт в компактния клас. За първи път сертифицираните от AGR седалки „premium ergonomic” в новото поколение на модела Astra разполагат не само с 18 вида настройки, сред които и регулиране на страничните опори, но се предлагат допълнително и с допълнителни комфортни предимства като функция за масаж, за запаметяване на различни индивидуални настройки и за вентилация.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин