Историята на незрящата навигаторка

Професионалната волейболистка Алесандра Инверарди загубила зрението си след заболяване. Тогава италианката била почти отчаяна. Днес тя се състезава като навигатор за титлата шампион на рали с Lancia Stratos HF - и казва на своя пилот Лучиано Виаро накъде да кра.


28
юни
2017

Този автомобил е оръжие, което е насочено ди ректно срещу нас. Осемте фара отпред сякаш обхващат всичко и контролират всичко. Ниският, клиновиден силует е зареден със страхотно напрежение, сякаш болидът всеки момент може да се изстреля напред. А 2 ,4-литроваят шестцилиндров двигател от Fеrrаri Dino звучи така, все едно иска да изплашн всички. Този автомобил е едно оръжне, но точно тoй върнал към живота Алесандра Инверарди. Бившата професионална волейболистка от Бреша е сляпа от десет години, тя загубила зрението си след заболяване. Това е едва трагична история, която съсипала живота на италианката – но това не е всичко. Другата част от историята е свързана с този автомобил. Това е една Lancia Stratos HF, рали-чудото от 70-те години . Три последователни световни титли, 17 победи в международни и 50 победи в европейски състезания, като три от тях са от рали „Монте Карло“ – през 1975, 1976 и 1977 г.

 

Днес автомобилът с мощност 280 к . с. се състезава за първото място в ретро ралита. И то с Алесандра Инверарди като навигатор. Да, действително – една сляпа жена е навигатор в рали автомобил! Как се е стигнало до там, най-добре може да ни обясни Лучиано Виаро. Този мъж е сериен победител при ралита на олдтаймери (освен всичко друго три пъти е печелил Mille Miglia), но през 2003 г. в Кремона бил внезапно спрян на пътя: „На една тясна уличка се наложи да спра, защото на пътя бяха застанали някакви хора. Аз слязох от колата и тръгнах към тях. Когато разбрах, че това са слепи, които се интересуват от моторните спортове, целият настръхнах.“ Сред слепите, с които тогава се сблъскал Виаро, била и Алесандра Инверарди. От този ден преди 5 години Лучиано Виаро и Алесандра Инверарди са един отбор. Задачите в Lancia Stratos са точно разпределени – той кара. А тя му казва накъде да кара. Важно е да се знае – при тези ралита участниците намират верния път с помощта на пътна книга, в която са отбелязани всички отклонения и кръстовища . По време на състезанието навигаторът държи на коленете си пътната книга и съобщава на водача за всяка промяна на посоката.

Усмивката на победителя – първенецът в Mille Miglia Лучиано Виаро

Пилотът е само изпълнителен орган. Мозъкът ceди отдясно. Но как, за бога, с тази задача се справя една незряща жена? „Получавам пътните книги в Брайлово писмо“ , ни отговаря Инверарди и ни показ ва една голяма папка. На белите листове са отпечатани изпъкналите точици на Брайловото писмо. „Ето това тук, сочи ни тя и прекарва пръсти по страницата, е буквата М. Това е една цел. А тук пише, че трябва да завием надясно.“ След удара на съдбата на Инверарди и отнело много време, докато изучи Брайловото писмо. Истинският стимул дошъл едва с моторните спортове. Преводите на пътните книги се правят от участничката в отбора Барбара. Тя е дъщеря на незрящия Гилберто Поца , който е основал организацията М.I.Т.Е.. Тя помага на слепите да се занимават с
моторни спортове. Точно Поца бил организирал екскурзията до Кремона. В началото, разказва ни 57-годишният мъж, той искал само да помогне на слепите да вземат участие в ралита, резултатите изобщо не го интересували.

Централата за управление в кокпита

Но серийният победител Лучиано Виаро осъзнал: „Хората ни възприемат само когато постигаме успехи. “ Оттогава членовете на М.I.Т.Е. участват и се борят за първото място – вече са успели да спечелят 10 тиtли при ралита на класически автомобили, като 7 от тях са завоювани от Виаро/ Инверарди. Това се дължи най-вече на педантичната подготовка на екипа – преди всеки етап пилотът и навигаторът разучават пътната книга по 4 часа и търсят грешки. На съответното място Алесандра лекo скъсва листа. „По този начин се подсещам, че тук нещо не е наред.“ На тези места Лучиано е оставен сам, което невинаги свърша добре. Пилотът се смее и споделя: „Когато става дума за ориентация, слепият човек в екипа съм аз.“ Друг решаващ фактор за успеха – от 34 години Виаро произвежда прецизни хронометри (Digitech) и е разработил уред, в който са вградени 120 хронометъра , които могат да бъдат програмирани преди всеки етап.

Обратното броене върху дигиталния хронометър на Виаро

Това е метод, който е тотално отречен от пуристите и традиционалистите. Но Виаро смята: „Тайната на успеха се крие в това, винаги да можеш да контролираш всичко.“ Защото при ралитата с класически автомобили не става дума само за правилното ориентиране – екипите трябва да преминат и през часови контроли, на които се проверява равномерността на тяхното движение. Затова те се нуждаят от два хронометъра и един трипмастер. Всъщност това е един много точен уред за измерване на изминатото разстояние. Виаро е модифицирал този уред по такъв начин , че той да може да бъде управляван от навигатора. Винаги, когато двамата достигнат определена точка със своя Stratos, Виаро казва „Сега!“ В този момент Инверарди натиска един бутон , с които трипмастерът се нулира. Алесандра иска да осъществи своята най-голяма мечта : „Искам да участвам на Mille Miglia. Ката дете винаги го гледах с удоволствие и се радвах на страхотните автомобили. “ Лучиано Виаро кимва. И който го познава, знае много добре, че той също ще участва , и то не само заради удоволствието.

Шест цилиндъра – двигателният отсек на Stratos

 

 

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >