Исторически успех за Škoda във WRC 2: Есапека Лапи и Яне Ферм със световна шампионска титла

0912
2016

20-ти ноември 2016 г. е историческа дата за Škoda. „Летящите финландци“ Есапека Лапи и Яне Ферм бяха короновани за световни шампиони. Благодарение на своята убедителна победа в рали Австралия, дуото на Škoda за първи път грабна титлата в Световния рали шампионат клас 2 (WRC 2). Финландците не успяха да скрият радостта си, докато се качваха на покрива на спечелилата състезанието в клас 2 Škoda Fabia R5. Отборът на Skoda Motorsport е победител и в отборното класиране, което е един от най-големите успехи на бранда в своята 115-годишна история.​

Със своята победа на финалното, за сезона състезание от Световния рали шампионат, Есапека Лапи се изстреля към върха на генералното класиране на WRC 2 със 130 точки и наследи миналогодишния победител Насер Ал-Атия. Второто място в класирането при пилотите отива при финландеца Теему Суинен (120 точки), който този сезон се състезаваше с частна Škoda Fabia R5. Победата в шампионата е поредният крайъгълен камък за чешката марка: през 2011 г. Юхо Ханинен с Fabia Super 2000, постигна победа в S-WRC, предшественика на сериите от WRC 2.

Триумфът на Лапи и Ферм в рали Австралия е четвърта поредна победа за дуото във WRC 2, сезон 2016. С най-добро време ощe в първия специален етап в петък, финландците поведоха в състезанието. Въпреки праха и горещината, Лапи остана безпогрешен зад волана, спечели общо 22 от 23-те етапа и завърши с впечатляваща преднина от 4:35,8 минути пред своя конкурент Никола Фукс с частна Fabia R5. Oт дебюта на машината в рали Португалия през май миналата година, това е десета победа и 25-ти подиум за нея.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин