Истински съперник: Атлетичният и приключенски Opel Grandland X


26
сеп.
2017

Модерни, динамични линии, солидно офроуд излъчване и високи позиции на седалките, осигуряващи видимост, типична за SUV. Това е новият Opel Grandland X – разполагащ с гама от високотехнологични решения и изобилие от място за петима пътници, настроени за приключения, техния багаж и спортно оборудване. Тези качества превръщат Opel в нов съперник на моделите от бързо растящия SUV сегмент. В компактния клас, сам по себе си делът на SUV моделите се е увеличил от седем процента през 2010 година на почти 20 процента днес. Идеално оборудван, новият Grandland X се появява на пазара като трети член на семейството на Opel X. Той се присъединява към Opel Crossland X и събрата му  Opel Mokka X – и двата с по около 20 сантиметра по-къси. Същевременно с това,  Grandland X разширява още повече обширната гама на Opel в изключително популярния компактен сегмент, включващ още Astra и Zafira.

Всичко това се предлага на изключително атрактивно съотношение между цена и качества. Скоро след световната си премиера на Международното автомобилно изложение във Франкфурт (IAA), което се провежда в момента, новият Opel Grandland X ще бъде на разположение в продажбените центрове на цени стартиращи от 38 335 лева (препоръчителна цена с включен ДДС за България). Още в стандартната си версия той предлага множество високотехнологични решения. Сред тях са дневните LED светлини, задните LED светлини, базираните на камера системи за предупреждение за непреднамерено напускане на лентата, разпознаване на пътните знаци, интелигентен темпомат, асистент за потегляне по наклон, Radio R 4.0 с Bluetooth hands-free телефонна съвместимост, климатична система с филтър за частици и миризми, комфортни седалки с множество възможности за настройка и сгъваща се в пропорция 40:60 вертикална част на задната седалка. Opel OnStar е стандартен от ниво на оборудване Edition. Динамичният, експресивен дизайн на новия компактен SUV модел на Opel завладява погледа веднага – особено в предлаганата по желание двуцветна окраска.

Безопасно пътуване с много удоволствие: система IntelliGrip, ултрамодерни системи за асистенция на водача и двигатели

Grandland X осигурява преди всичко безопасно и сигурно шофиране с удоволствие – през цялата година и на всякаква настилка. Това в голяма степен се дължи на предлаганата като допълнително оборудване електронна система IntelliGrip, която гарантира изключително ниво на сцепление в различни пътни ситуации. Водачът разполага с избор от пет режима на работа. Системата адаптира разпределението на въртящия момент към предните колела, позволява пробоксуване на гумите, в случай че това е нужно, а при наличие на автоматична трансмисия настройва точките на превключване, както и алгоритъмът на реакция на двигателя при подаване на газ. Всичко това позволява постигане на максимално сцепление и стабилна управляемост, независимо дали Grandland X се движи по сняг, кал, пясък или мокри повърхности.

Grandland X предлага първокласна гама от ултрамодерни системи за асистенция, които правят пътуването още по-комфортно и спокойно: Предупреждение за опасност от удар отпред с автоматично аварийно спиране и разпознаване на пешеходци, предупреждение за умора на водача, асистент за паркиране и камера с 360°-ов обзор са само част от тях. Опционалните системи като адаптивен темпомат със стоп функция, който поддържа скоростта и избраната дистанция до автомобила отпред и намалява скоростта до пълно спиране или ускорява Grandland X, когато това е нужно, допълнително подобряват безопасността. Изключителното ниво на безопасност на новия Grandland X наскоро бе потвърдено от Euro NCAP, който го оцени с пет звезди.

Opel отново показва своето постоянство в лидерската си роля в областта на светлинните технологии, оборудвайки по поръчка Grandland X с адаптивните предни светлини (AFL) LED. Функции като светлини за завой, асистент за дългите светлини и автоматичното нивелиране осигуряват оптимално осветяване на пътя отпред във всякакви ситуации.

Освен опционалната електронна система за подобряване на сцеплението IntelliGrip и множеството системи за асистенция на водача, принос за удоволствието от шофирането на Grandland X имат и модерните двигатели. Предлагат се два задвижващи агрегата с ниски нива на емисии на CO2, които имат съществена роля за снижаването на данъците и намаляване на разхода на гориво. И двата двигателя могат да бъдат комбинирани с модерни шестстепенни автоматични трансмисии и разполагат стандартно със Start/Stop система.

  • Напълно алуминиевият 1.2 Turbo бензинов мотор с директно впръскване осигурява мощност 96 кВт/130 к.с. и максимален въртящ момент 230 Нм при 1750 об./мин (разход на гориво по NEDC: градски 6.4-6.0 л/100 км, извънградски 4.9-4.5 л/100 км, комбиниран 5.5-5.1 л/100 км, 127-117 г/км CO2).
  • 1.6-литровият дизел с мощност 88 кВт/120 к.с. осигурява максимален въртящ момент 300 Нм при 1 750 об./мин (разход на гориво по NEDC: градски 5.1-4.7 л/100 км, извънградски 4.2-3.5 л/100 км, комбиниран 4.6-4.0 л/100 км, 118-104 г/км CO2).
  • За клиентите, търсещи още повече мощност, Opel ще разширява гамата от задвижващи агрегати на Grandland X в близко бъдеще, в това число и с върхови дизелов мотор.
  • В бъдеще гамата от трансмисии ще се разшири с осемстепенна автоматична предавателна кутия.

Спортен, елегантен, комфортен: Така трябва да изглежда модерният SUV

В допълнение към динамичното поведение на пътя, елегантната стилистика, високото качество и комфортния интериор, широка гама от инфоразвлекателни системи допринася за приятната атмосфера.

При дължина от 4 477 милиметра, широчина 1 856 милиметра (без външните огледала) и височина 1 609 милиметра, новият Opel Grandland X е един привлекателен и солиден SUV модел със силно спортно присъствие от всяка перспектива. В предната част, над защитната престилка, предната решетка с гордост носи знака със светкавицата на Opel. Хромирани крилца обгръщат марковото лого и се проточват настрани към изтънените LED предни светлини с два криловидни елемента, оптически разширявайки предната част и допринасяйки за мощната, солидна стойка на Grandland X. Предният капак е с характерния за Opel ръб – още един елемент, въплъщаващ дизайнерската философия на Opel, съгласно която „Скулптурната артистичност се среща с германската прецизност“.

Страничните части са привлекателно съчетание от чара на солидността на един SUV и елегантните линии.  Мускулестите, скулптурирани арки на калниците и защитните елементи в долната част на автомобила подчертават офроуд излъчването на Grandland X. Същевременно с това изчистените линии и деликатният релеф на острието в долната част на вратите идентифицират новия Grandland X като член на семейството на Opel. Предлаганата по желание двуцветна окраска, при която покривът е в контрастно черен цвят, добавя още един щрих на индивидуализация. Плавното преливане на покрива в останалата част от каросерията пък се подчертава от впечатляващата трета колонка, създаваща динамична връзка със задната част. Погледнат отзад Grandland X показва до най-малкия детайл какво изразява дизайнът на един истински SUV модел: широка стойка, сребристи  предпазни елементи с интегрирани накрайници на изпускателните тръби отляво и отдясно, а над тях защитни облицовки с тесни задни LED светлини. Всичко това подчертава спортния, мускулест вид на новия модел.

Grandland X създава същото излъчване за качество и в интериора: инструменталният панел и централната конзола със сензорен екран преливат чисто един в друг и са прецизно насочени към водача. Централната конзола включва три хоризонтални реда от контролни органи за бърз и интуитивен достъп до инфоразвлекателната и климатичната системи и контрола на ходовата част. Повърхностите на интериора създават изключително приятно усещане при докосване, осигурявайки на водача и пътниците чувството за комфорт на всяко едно от местата. Те се чувстват удобно в типичните за SUV високо разположени седалки,  които улесняват качването и слизането и подобряват видимостта. Предлаганият опционално панорамен стъклен покрив осигурява на интериора изобилие от светлина и невероятна видимост към небето. Типичният за Opel комфорт от най-висока класа се осигурява от опционалните сертифицирани от AGR (Германско дружество за здрави гърбове) ергономични седалки, както и отопляемите волан и предни и задни седалки.

Дългото междуосие от 2 675 милиметра също допринася за наличието на изобилие от пространство за петима човека в този SUV от компактния клас. А товарният обем от 514 до 1 652 литра осигурява спокойствие при пренасяне на много багаж и спортно оборудване. С всичко това Opel Grandland X може да конкурира дори най-просторните комби модели от компактния клас. В зависимост от нивото на оборудване, достъпът до багажното отделение е много лесен и комфортен с контролирания с помощта на сензор заден капак, който се отваря автоматично с леко движение на крака под задната броня.

В типичния за Opel стил, водачът и пътниците в Grandland X могат да разчитат и да се наслаждават на върхово ниво на свързаност с последното поколение, съвместими с Android Auto и CarPlay системи IntelliLink, както и на асистента за свързаност и услуги Opel OnStar, включващ Wi-Fi Hotspot[1] и нови услуги като резервиране на хотелска стая[2] и търсене на място за паркиране[3]. Смартфоните могат да бъдат зареждани безжично с помощта на система за индуктивно зареждане. За музикалните фенове, които искат да се наслаждават на върхово изживяване от звука, e налице премиум аудио уредбата Denon с осем високоговорителя и събуфър.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин