/ Испанският спортен експерт Cupra Formentor в продължителните тестове на AUTO BILD

Испанският спортен експерт Cupra Formentor в продължителните тестове на AUTO BILD

Първият самостоятелен модел на марката Cupra – Formentor започна своя продължителен тест при AUTO BILD

Четири крайни ауспухови тръби, 19-цолови джанти, огромни спирачни апарати Brembo – Formentor определено има какво да покаже. А в нашия случай под капака все пак се крия и 310 к.с.

Cupra е най-новото попълнение в автопарка ни за продължителни тестове, в ниво на оборудване VZ, но в никакъв случай не е напълно оборудван. Това означава: на борда има спортни седалки, отопление на седалките и амбиентно осветление, но не и електрически заден капак или кожена тапицерия. Няма значение, оборудването на „испанеца” е съвсем практично.

За задвижването отговаря най-бързият вариант на 2-литровия турбобензинов двигател EA888 – тук той разполага с 310 к.с. и 400 Нм. В комбинация с двойното задвижване на практика Formentor няма проблеми със сцеплението и се движи уверено в граничната зона с широката си следа.

В режим Cupra малко изнервящ е изкуственият 5-цилиндров звук от високоговорителите. При висока скорост по магистралата на волана му липсва малко по-голяма обратна връзка.

Все пак аз бързо се сприятелих с Formentor – също и с неговия формат. 4,45 метра дължина са нито прекалено дълги, нито прекалено къси – достатъчни както за възрастни, така и за деца. Като цяло във  Formentor ще пътувате спокойно.

• старт на продължителния тест: 26-ти май 2023 г.
• цена на тестовия автомобил с екстрите: 55 187 евро
• досега сме изминали: 5505 км
• тестов разход: 8,6 л А 95 Н/100 км
• плюсове: приятен формат, мощен двигател, удобни седалки, атрактивна външност
• не чак толкова добре: управление на климатика с плъзгачи повърхности, много сложна инфотейнмънт система, DSG трансмисията можеше и да е по-комфортна

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин