Испанската атака

Първият SUV на Seat се появява късно – и затова трябва да дава сериозна газ


19
апр.
2016

НАЙ-ПОСЛЕ ВЕЧЕ Е ЯСНО. Името на премиерния SUV на испанците ще бъде Ateca – кръстен е на община в провинция Сарагоса. Това е изобщо първият SUV от тази южна страна. Въпреки че всъщност е половин „чех“ – ще се произвежда в завода на Škoda в Квасини заедно с новия Yeti. Ateca се появява късно – когато обичат да вечерят испанците. Докато концернът майка VW отдавна „се е заситил“ с първия Tiguan, от юли Seat най-после ще вкуси от ястието SUV. При това моделът ще бъде повече от гарнитура за испанците. Opel Mokka и Nissan Qashqai са директните конкуренти – и двата модела правят бум и са с идентична дължина като Ateca – 4,36 м.

С дължина от 4,36 метра Ateca е почти толкова дълъг, колкото и Nissan Qashqai

С дължина от 4,36 метра Ateca е почти толкова дълъг, колкото и Nissan Qashqai

Тук е същото: много от Leon, никакво объркване. Прегледен кокпит с 8-инчов дисплей и централен бутон за управление на средната конзола

Тук е същото: много от Leon, никакво объркване. Прегледен кокпит с 8-инчов дисплей и централен бутон за управление на средната конзола

В техническо отношение последният е базиран на Leon, тоест е рожба на MQB платформата за модели с напречно разположен двигател на концерна VW, която дава голям брой възможности. От първите официални снимки личи, че от Seat са намерили своята линия. Виждаме общо взето атрактивния дизайн на Leon, разположен на по-висок етаж. С остри извивки и ръбове, трапецовидна решетка на радиатора и будни LED „очи“. Отвътре Ateca ще предлага – така твърди Seat – най-доброто оползотворяване на пространството в клас.

Вместимостта на багажника ще бъде 510 литра при версията с предно и 485 – при тази с двойно задвижване.

С което става ясно, че от самото начало Seat ще предлага версия с 4х2 и версия с 4х4. Освен това иберийците ще дадат възможност на клиентите да избират между механична и автоматична трансмисия, три нива на оборудване и пет двигателя: два бензинови (1.0 TSI/115 к.с., 1.4 TSI/150 к.с.) и три дизелови (1.6 TDI/115 к.с., 2.0 TDI/150 к.с., 2.0 TDI/190 к.с.).

Ateca – новото име на SUV картата. Ще се произвежда в Чехия при Škoda

Ateca – новото име на SUV картата. Ще се произвежда в Чехия при Škoda

За разлика от Leon кокпитът на Ateca ще бъде оборудван с 8-инчов монитор, като срещу доплащане Seat ще предлага Connectivity-Box за индуктивно зареждане на смартфони, мултимедийната система владее MirrorLink, Apple CarPlay и Android Auto. Засега от Seat пазят в тайна цените – също както доскоро и името на модела. Ние предполагаме, че Ateca ще стартира от около 45 000 лв.

ИЗВОД:
Seat се появява късно, но всъщност навреме. Носен от вълната на SUV бума, Ateca ще окрили допълнително испанската дъщерна фирма на VW. Leon подготви почвата, а сега Ateca може да жъне успехи. Стига поне да се управлява толкова добре, колкото изглежда.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин