/ Искат забрана на автомобилите с десен волан у нас

Искат забрана на автомобилите с десен волан у нас

Проектът за промяна в Закона за движение по пътищата е внесен от Георги Кадиев

Народният представител Георги Кадиев поиска забрана за регистрацията на автомобили с десен волан в България. Във Facebook депутатът посочва инцидент от първи август т.г., когато бус с десен волан прави забранен обратен завой и загива моторист. Според Кадиев информация за точния брой ПТП-та с участието на МПС не е изнесена от КАТ, но само от началото от 2015 г. медиите били съобщили за над 10 катастрофи с участието на автомобили с десен волан.

Законопроектът касае единствено регистрацията на МПС-та с дясна дирекция, но не и преминаването на регистрирани в държави с регулирано в лявото пътно платно движение МПС-та. По този начин не се създавало противоречие с европейските изисквания за свободно движение на хора. Припомняме, че преди две години Съдът на ЕС отхвърли претенциите на Полша и Литва, които принуждаваха собствениците на автомобилите с десен волан да го местят отляво, а в противен случай отказваха регистрация.

При всички положения шофирането на автомобили с десен волан в България е свързано с влошена видимост. И докато при личните автомобили човек сам има правото да решава дали да прави компромис със сигурността си, то много професионални шофьори получават от работодателите си (най-често товарни) автомобили с дясна дирекция и са принудени да се съобразяват с това, за да запазят работните си места.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин