Искаме този SUV на Kia в Европа!


17
сеп.
2019

Това което липсва на корейците в Европа, е голям SUV. В Щатите Kia заема този сегмент с Telluride. AUTO BILD тества модела!

Огромен SUV на цената на Tiguan! Новият американски флагман на Kia  Telluride (кръстен на ски-курорт в Колорадо) стартира на цена от 58 000 лв. Дългият 5 метра и широк 1,99 метра SUV предлага място за до 8 души. Въпреки това ръбестият SUV не изглежда прекалено груб с предпазните си кори отпред и отзад на дъното на автомобила. Гледан отзад малко прилича на Volvo XC90 – все пак моделът носи типичните белези на Kia като радиаторната решетка и интегрираните във фаровете жълти дневни светлини.

V6-бензинов агрегат е единствената моторизация

За увереното придвижване напред се грижи 3,8-литров V6-атмосферен двигател. Неговата мощност е 295 к.с., а максималният му въртящ момент – 355 Нм. По този начин тежащият 2 тона „кореец“ е сравнително добре моторизиран, но преди всичко е предназначен за приятно пътуване на цялото семейство. Трансмисията е 8-степенна автоматична, а задвижването – двойно. Спринтът от 0 до 100 км/ч се взема за 8 секунди, а максималната скорост е ограничена на 200 км/ч. Разходът на бензин на Telluride е 12 литра на 100 километра.

Базовата версия е с предно задвижване

Окачването е с подчертано комфортна настройка и при бързо движение в завои пасажерите ще усещат сериозно странично накланяне, но иначе нямаме никакви забележки относно пътното поведение на големия „кореец“. Базовата версия на SUV-а на Kia с почти 300 к.с. се предлага и само с предно задвижване. Впечатление прави и лекото управление, което е в унисон с изискванията на американските клиенти.

Много място и комфорт

Предлаганото място и комфортът на най-благородната американска Kia са на много високо ниво. За около 84 000 лв. получавате комфортно оборудване, което ще задоволи всичките ви претенции. Така топверсия SX предлага не само електрически заден капак, 20-цолови алуминиеви джанти и LED-светлини, трети ред седалки, климатизирани седалки отпред и отзад и свързана навигационна система и голям брой USB-букси. От последните има дори в облегалките на предните седалки. Климатизацията за седалките на втория може да се регулира както отпред, така и отзад.

Богато оборудване и хитроумни детайли

Kia Telluride предлага на пасажерите си отличен комфорт на возене и седене, подлакътници отпред и отзад, тапицерии от кожа, Head-up дисплей, аудиосистема и автопилот, който ви позволява да релакисрате в задръстване. Интересен и интелигентен детайл: когато задействате мигача, между двата аналогови уреда се появява изображение на камера от съответното странично огледало, позволяващо на водача да наблюдава и мъртвата зона.

Премиум SUV-ове с подобни размери струват значително повече

Нивото на шум е доста ниско – благодарение на добрата шумоизолация, двойните стъкла и спокойно работещия V6-агрегат. Подобни екстри има само в луксозните SUV-ове, които струват значително повече. Практично: с няколко движения седалките от третия и втория ред се сгъват и вместимостта на багажника нараства от 600 на гигантските 2400 литра. В ценово отношение Kia Telluride 3.8 V6 SX се конкурира с Ford Explorer и продаващия се също само в Щатите VW Atlas.  Въпреки това корейският модел се доближава по качество до германските премиум-SUV-ове BMW X5, Audi Q7 или Mercedes GLE, които в САЩ са с около 15 000 долара по-скъпи (а освен това предлагат и по-бедно базово оборудване). Нашият призив:

Моля ви, Kia, пуснете този луксозен SUV на същата цена и в Европа!

Технически данни

Kia Telluride 3.8 V6 SX ● двигател: V6 бензинов, с директно впръскване ● работен обем 3778 куб. см ● мощност: 295 к.с. ● макс. въртящ момент: 355 Нм при 5000 об/мин ● максимална скорост: 200 км/ч (ограничена) ● ускорение 0 до 100 км/ч за 8,3 секунди ● разход на гориво (според производителя) 11,5 литра А 95 Н ● собствено тегло: 1980 кг ● цена от 84 000 лв. (на тестовия модел)

Още по темата

Бюлетин

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >