Инцидент с автономен автомобил на Google

2709
2016

 

Автономeн Lexus RX 450h, собственост на Гугъл, е станал участник в пътен инцидент миналия петък на Маунтин Вю, Калифорния. Въпреки че по време на сблъсъка е имало човек на шофьорското място в автомобила, никой не е пострадал. Според първоначалните данни, винната за инцидента не е в автономната кола на Гугъл.

До ПТП-то се е стигнало, след като шофьор на камион преминава на червен сигнал и се врязва отляво на автомобила без водач. От Гугъл потвърдиха, че машината се е движела самостоятелно. Когато станало ясно, че сблъсъкът е неизбежен, шофьорът ударил спирачките, но вече било твърде късно. Колата претърпяла значителни поражения в катастрофата, което наложило изнасянето й върху платформа.

Това не е първият случай, в който автономно превозно средство на Гугъл участва в инцидент, но е прецедент по нанесени щети върху машината на технологичния гигант. В изявление пред 9to5Google.com от Гугъл твърдят, че “ежедневно хиляди катастрофи се случват по американските пътища, и преминаването на червена светлина е водеща причина за градските сблъсъци между автомобили в САЩ. Човешката грешка е фактор в 94% от случаите, затова ние работим върху самоуправляваща се технология, която да направи пътуването по-безопасно.”

По-рано тази седмица Министерството на транспорта на САЩ представи набор от 15 критерия за безопасност на автономните машини, които всеки производител трябва да покрие. От Министерството твърдят, че „автоматизираните превозни средства притежават огромни потенциални ползи за безопасност, мобилнност и устойчивост.“

https://youtu.be/I8hdjRogL-0

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин