Информация за четвъртия модел на Tesla


13
мар.
2019

Премиерата на Tesla Model Y предстои в скоро време: освен датата на представяне, Илън Мъск публикува в Twitter и някои подробности за електрическия SUV!

Вторият SUV на Tesla – Model Y – ще дебютира на 14-ти март 2019 г.! Събитието ще се състои в 20 ч. местно време в дизайнерско студио в Лос Анджелис – тоест премиерата в България ще бъде на 15-ти март в 5 ч. сутринта

С друг Tweet шефът на Tesla Илън Мъск обяви, че Model Y ще бъде с десет процента по-голям от Model 3 – и съответно ще струва с десет процента повече от електрическата лимузина. AUTO BILD предполага, че базовата цена ще бъде около 40 000 долара. В Европа цената на Model Y ще бъде по-висока. С едно зареждане на батерията според Мъск автомобилът ще изминава по-кратко разстояние от Model 3, с който Model Y дели една и съща техника на батерията.

Първите насоки относно външния вид на Model Y бяха дадени от Tesla с тъйзър в Twitter: на него личи автомобил с широка предница, широко издадени калници, извивки на предния капак. На новата снимка от събранието на акционерите се вижда, че предният капак преминава в предното стъкло и покрива почти без фуги. Като цяло Model Y изглежда изненадващо нисък. Забавен детайл: когато се опиташ да изсветлиш тъмния тийзър, в долната част на бронята се появява надпис „Nice try“. Добре, Tesla, опитахме.

Нова платформа, нова техника, нови фабрики

Мъск защити амбициозното си намерение, че Model Y няма да се прави от същите производствени мощности като Model 3. В завода на Tesla в Калифорния и без друго нямало място. „Пръскаме се по шевовете“, казва Мъск. Затова се обсъжда строежът на три нови фабрики, като в дългосрочен план броят им може да нарасне до 20.

Както съобщава блогът „electrek“ в техническо отношение ще има доста нови решения. Докато в Model 3 дължината на кабелите е 3 километра, в Model Y тяхната дължина ще бъде само 150 метра. Това ще услесни автоматизирането на производствения процес и ще спести тегло. Очаква се пробегът да е над 320 километра. Все още не е ясно, дали Model Y също както и X ще се появи със спорните крилати врати. Макар, че Мъск е загатнал подобно нещо, не е много вероятно Tesla да използва скъпа техника по отношение на вратите за масов модел.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >