Информация за четвъртия модел на Tesla


13
мар.
2019

Премиерата на Tesla Model Y предстои в скоро време: освен датата на представяне, Илън Мъск публикува в Twitter и някои подробности за електрическия SUV!

Вторият SUV на Tesla – Model Y – ще дебютира на 14-ти март 2019 г.! Събитието ще се състои в 20 ч. местно време в дизайнерско студио в Лос Анджелис – тоест премиерата в България ще бъде на 15-ти март в 5 ч. сутринта

С друг Tweet шефът на Tesla Илън Мъск обяви, че Model Y ще бъде с десет процента по-голям от Model 3 – и съответно ще струва с десет процента повече от електрическата лимузина. AUTO BILD предполага, че базовата цена ще бъде около 40 000 долара. В Европа цената на Model Y ще бъде по-висока. С едно зареждане на батерията според Мъск автомобилът ще изминава по-кратко разстояние от Model 3, с който Model Y дели една и съща техника на батерията.

Първите насоки относно външния вид на Model Y бяха дадени от Tesla с тъйзър в Twitter: на него личи автомобил с широка предница, широко издадени калници, извивки на предния капак. На новата снимка от събранието на акционерите се вижда, че предният капак преминава в предното стъкло и покрива почти без фуги. Като цяло Model Y изглежда изненадващо нисък. Забавен детайл: когато се опиташ да изсветлиш тъмния тийзър, в долната част на бронята се появява надпис „Nice try“. Добре, Tesla, опитахме.

Нова платформа, нова техника, нови фабрики

Мъск защити амбициозното си намерение, че Model Y няма да се прави от същите производствени мощности като Model 3. В завода на Tesla в Калифорния и без друго нямало място. „Пръскаме се по шевовете“, казва Мъск. Затова се обсъжда строежът на три нови фабрики, като в дългосрочен план броят им може да нарасне до 20.

Както съобщава блогът „electrek“ в техническо отношение ще има доста нови решения. Докато в Model 3 дължината на кабелите е 3 километра, в Model Y тяхната дължина ще бъде само 150 метра. Това ще услесни автоматизирането на производствения процес и ще спести тегло. Очаква се пробегът да е над 320 километра. Все още не е ясно, дали Model Y също както и X ще се появи със спорните крилати врати. Макар, че Мъск е загатнал подобно нещо, не е много вероятно Tesla да използва скъпа техника по отношение на вратите за масов модел.

Още по темата

Card image cap
Първи впечатления от новия кросоувър на Toyota

15
апр.
2016

Новият кросоувър на Toyota - C-HR бе представен маскиран до неузнаваемост. AUTO BILD получи възможност да тества 1,2-литровия бензинов модел със 116 к.с.

Card image cap

В последния брой:

Архив >