Информация за кокпита на E-клас

0701
2016

На изложението CES в Лас Вегас Mercedes показа една част от нещо, чиято премира ще бъде следващата седмица на автосалона в Детройт: новия Е-клас. AUTO BILD изпробва концепцията за управление на кокпита на лимузината от висок клас.

Изгледът ни е познат от S-клас. Два големи дисплея с размери от по  12,3 (31,2 сантиметра) инча са разположени пред водача, като единият от тях замества аналоговите уреди. Единствено в базовата версия на модела ще има класически аналогови уреди с малък дисплей в средата. Управлението на новата система е революционно: на волана в обсега на двата палеца на ръцете са разположени два бутона, които управляват инфотейнмънт системата. Също както при смартфон можете да движите пръстите си нагоре, надолу, надясно и наляво. Вляво ще прелиствате функциите на комбинирания уред, вдясно тези на централния дисплей – без да сваляте ръцете си от волана. Посредством натискане ще потвърждавате съответното действие или функция. Функционира безупречно. Освен бутони за допир има и бутон Home, както и бутон за връщане, за да отидете в други менюта.

Посредством лостчетата на волана ще можете да боравите с функциите на инфотейнмънт системата – например да настройвате климатизирането на седалките, радиото и медиите, както и новата навигация.  Всичко това става много по-лесно и по-интуитивно в сравнение със системата Comand с натискащия се/въртящ се превключвател. Той все пак присъства в кокпита и е инсталиран на централната конзола. С него ще управлявате системите Apple CarPlay и Android Auto. Причината е, че от Mercedes държаха дълго време в тайна новата концепция за управление и производителите на смартфони не успяха да реагират и да настроят своите устройства към системата.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин