Интернет и нови инфоразвлекателни системи в Opel Adam

Най-малкият член на голямото семейство от Рюселсхайм прави крачка напред при инфотейнмънт системите

0812
2015

С пазарното лансиране на Adam през 2013 г. Opel въведе и инфоразвлекателната технология IntelliLink, която в момента е достъпна за много от моделите на компанията. А сега Opel прави още една крачка с шампиона по индивидуализиране: всеки член на стилната фамилия на мини модела се предлага с най-новото поколение IntelliLink 4.0, включващо интеграция за смартфон и Opel OnStar.

Opel-ADAM-Infotainment-298534

Като опция системата струва 975 лева. Първоначално на 13 западноевропейски пазара хардуерът за персоналната свързаност и сервизен асистент Opel OnStar се предлага безплатно за версиите Аdam Slam и Аdam Glam. Безплатно за първите 12 месеца след регистрацията е и използването на Wi-Fi Hotspot за всички варианти. Tова означава, че сметките на личните телефони няма да набъбднат, защото тези, които свързват смартфоните си към Opel OnStar ще се радват на безплатна навигация. А семейството на ADAM предлага и друга опция: дилърите на Opel осигуряват като безплатно решение за смартфони портативно навигационно устройство TomTom Go 40, включващо гнездото FlexDock,  което може да бъде интегрирано в ADAM.

7-инчов тъчскрийн, опции за свързаност чрез USB и Bluetooth за аудио стрийминг и гледане на фотографии, видео и и филми или провеждане на телефонни разговори чрез hands-free модул – Opel прави последното поколение на системата IntelliLink още по-функционална. Новата версия R4.0, която направи своя дебют на тазгодишното автомобилно изложение във Франкфурт в  Astra, сега още по-широкомащабно интегрира света на смартфоните в автомобила с помощта на Apple CarPlay и Android Auto. Водачите и пътниците просто се нуждаят от устройства от Apple iOS 7.1 (от iPhone 5) и Android 5.0 Lollipop нагоре. Всичко е лесно и бързо: просто свързвате смартфона iPhone или Android към R4.0 IntelliLink чрез USB и инфоразвлекателната технология на Opel незабавно разпознава системите и адаптира интерфейса на смартфона към 7-инчовия сензорен екран. Водачите могат да извършват телефонни обаждания, да изпращат и получават съобщения и да слушат музика чрез управление директно от сензорния екран или посредством гласов контрол чрез Siri. Android Auto е изграден на базата на Google Maps, Google Now и осигурява възможност за разговори в Google, както и комуникация в бързо растящата екосистема от приложения за аудио и съобщения.

Навигационните приложения Apple Maps и Google Maps са лесни за използване: актуализациите се изтеглят директно в телефона от съответния провайдър, така че водачът винаги разполага с най-новите картови данни онлайн. Промяната на размера на картовата секция при Android Auto се прави с просто докосване на екрана и съответно щипване или увеличаване. Друго предимство е че базираните на смартфон системи осигуряват информация за трафик условията в реално време заедно със съответните интересни точки (points of interest) – включително пълния адрес, часовете за отваряне и допълнителни подробности. Когато текстовото съобщение от WhatsApp или Skype бъде получено, потребителите на Android могат да разчитат то да бъде изчетено ясно и достатъчно силно, така че водачът да не отделя погледа си от пътя.

Opel предлага и трета навигационна възможност под формата на портативната система TomTom GO 40. Предлагана от дилърите като аксесоар, тя включва карти на  45 европейски държави, 3D екран и избрани интересни места. Освен това, ако е включен телефон, пътната ситуация се изобразява в реално време. TomTom GO 40 предлага и допълнителни полезни функции: той показва кои улици са задръстени и защо – и какво влияние има това върху водачите на Аdam от гледна точка на закъснението, с което трябва да се съобразят. Тъй като системата индикира задръствания още в момента на формирането им, водачите разполагат с достатъчно време да изберат алтернативен маршрут. За да предотврати разсейването на водачите от пътя, 4,3-инчовият цветен сензорен екран може да бъде безопасно прикрепен към арматурното табло чрез установката FlexDock® директно в полезрението на водача. Едновременно с това устройството се зарежда.

Opel OnStar на борда: и Adam се превръща в мобилен Wi-Fi Hotspot

The guardian angel: ADAM occupants can get in touch with the service center whenever they want with Opel OnStar. Furthermore, Opel OnStar provides a Wi-Fi Hotspot for up to seven devices.Opel OnStar позволява стабилно използване на базираните на интернет услуги. Персоналният асистент за свързаност, разполагащ със специална антена, превръща Adam в 4G/LTE Wi-Fi Hotspot. До седем мобилни устройства могат да бъдат свързани със системата едновременно, дори в чужбина. При това без допълнително заплащане за роуминг.

Opel OnStar предлага пълен пакет услуги, сред които автоматична реакция при катастрофа (Automatic Crash Response), денонощна асистенция на пътя и при кражба, както и автомобилна диагностика. Смартфон приложението myOpel позволява на потребителите на Opel OnStar да поискат помощ, дори когато са извън автомобила той да бъде отключен или заключен дистанционно или да имат достъп до важни данни за автомобила.

 

 

 

 

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин