Интервю с Петер Виперман

"Автомобилната индустрия ще стане доставчик на IT бранша."

1803
2016

Господин Виперман, прав ли е шефът на Tesla Елън Мъск? Ще бъдат ли забранени в бъдеще управляваните от човешка ръка автомобили, тъй като ще бъдат опасни?

Междувременно е доказано, че автономно управляваните автомобили са по-сигурни. На автономното шофиране му предстои да разреши още два проблема. То трябва да отчита човешките грешки. Също така трябва да функционира при всякакви атмосферни условия.
Не предпочита ли обаче германският шофьор да управлява колата си сам?
Зависи на каква възраст е. Колкото по-млад е той, толкова по-слабо е изразено онова усещане за превъзходство зад волана. За младото поколение автомобилът е важен като средство за транспортиране. Шофирането като символ на мъжественост се превръща в спомен от миналото.
Тази тенденция би трябвало да плаши Porsche и другите производители на спортни коли…
Основният въпрос е какво ще дойде от IT индустрията. В транспортната мрежа Lyft i General Motors инвестира 500 милиона долара за създаване на обща флотилия от автономно движещи се автомобили. Освен това имаме фирми като Uber и разбира се, Apple и Google. Всички те искат да оформят мобилността по нов начин и с печалба. Те влизат в сътрудничества, за да се доберат до данни. Автомобилната индустрия ще се превърне в доставчик на IT бранша.
Ще бъде поставен и въпросът за защита на данните.
Това винаги е бил сериозен проблем. Автономното шофиране означава голям поток от данни. Въпросът е как тези данни да бъдат опазени?

Все още липсват закони, за да бъде позволено автономното шофиране по обществени пътища.
Юристите винаги работят по-бавно от създателите на новите технологии. На места като Калифорния вече е разрешено тестването по обществени пътища. Прогресът не може да бъде спрян.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин