Интелигентният покрив на Renault се затъмнява с гласови команди

1101
2024

Блокирането на слънчевите лъчи и едновременното поддържане на светлина и подходяща температура в купето не е лесно с традиционен стъклен покрив. Това е възможно в Renault Rafale E-Tech full hybrid и Scenic E-Tech electric, оборудвани с иновативен панорамен покрив с интелигентно затъмняване, който поддържа приятна вътрешна температура както през лятото, така и през зимата. Покривът Solarbay е съвместна разработка на Renault и Saint-Gobain и ключова характеристика на философията „автомобили за живота“, която марката поддържа. Ан-Клое Корт, продуктов лидер за Scenic E-Tech Electric, и Грегъри Лоне, продуктов мениджър на Rafale, ни разказват как Solarbay е проектиран да носи удоволствие на всички в автомобила.

Когато обедното слънце напече стъкления покрив, единственият начин да се предпазиш от лъчите и горещината, е да издърпаш добре познатата щора. Но Solarbay, матовият панорамен покрив от ново поколение в новите Renault Rafale и Scenic E-Tech Electric, оставя щорите в миналото.

„Ние в Renault прилагаме непрекъснато иновации, за да подобряваме живота в нашите автомобили и стандартите за комфорт на нашите клиенти. Solarbay е интелигентна, високотехнологична характеристика, която прави точно това.“

Ан-Клое Корт, продуктов лидер, Scenic E-Tech Electric

Изборът е ваш

Оставете слънцето да грее вътре – или да остане отвън, но да влезе светлината: основната задача на матовия покрив Solarbay е толкова проста. И я изпълнява по лесен, бърз и интелигентен начин.

Лесен: управлява се с помощта на бутон, разположен на тавана, който водачът и пасажерът отпред могат да достигнат, или с глас чрез Google Assistant – което могат да правят всички пътници, включително тези отзад.

Бърз: този панорамен покрив е дълъг над един метър, но се замъглява или изсветлява изцяло за по-малко от пет секунди. И го прави със стил, с модерна, фина и ефектна „вълна“, която преминава през деветте стъклени сегмента.

Интелигентен: може да се замъгли изцяло или не: „Solarbay може да се превключва на четири позиции: изцяло прозрачен, изцяло матов, прозрачен отпред и матов отзад и обратното“, подчертава Грегъри Лоне, продуктов мениджър на Renault Rafale.

Хората, които най-много ще се възползват от иновативния Solarbay, са тези в Rafale или Scenic. Водачът разбира се, който не трябва да се протяга, за да дръпне щората, когато слънцето е твърде ярко, но и пътниците отзад – особено децата. Те могат да играят или да спят, защитени от слънцето, а водачът и пасажерът отпред могат да се наслаждават на светлината, когато задната част е затъмнена, а предната е оставена прозрачна.

Преимущества отвсякъде

Интелигентният панорамен покрив Solarbay също поддържа комфортна вътрешна температура. Както казва Ан-Клое Корт – „Solarbay не просто не допуска слънчевите лъчи: той също поддържа температурата вътре стабилна. Поради различните стъклени слоеве няма значение дали навън е -5°C или +30°C: температурата вътре ще бъде същата!” Така че чувството да влезеш във фризер през зимата и сауна през лятото също остава в миналото.

За да постигне това, Solarbay автоматично превключва в непрозрачен режим, когато изключите двигателя и излезете от автомобила. След това, когато се върнете, ще превключи обратно към настройката, в която е бил при излизането ви – не е необходимо действие. Отново – лесен, бърз и интелигентен.

Solarbay има две допълнителни преимущества: тъй като щората вече я няма, таванът е с 3 см по-висок – което ще се хареса на по-високите пътници. И автомобилът е по-икономичен: Solarbay тежи с 6 до 8 кг по-малко от традиционната моторизирана щора, което е добра новина за всеки, който плаща на бензиностанция или зарядна станция.

Иновация за всички

Марката Renault винаги е имала за цел да поддържа иновациите достъпни и да ги внедрява бързо в масовите продукти. Solarbay може да е свръхмодерна технология, но не е изключение от това правило.

Матовият панорамен покрив Solarbay в Rafale E-Tech full hybrid и Scenic E-Tech electric използва системата AmpliSky на Saint-Gobain Sekurit, базирана на технологията PDLC (Polymer Dispersed Liquid Cristal). По същество тази технология използва електрическо поле за изместване на молекули между два стъклени слоя и по този начин замъглява покрива.

„Renault е първият производител на масови автомобили, който предлага тази технология, включително двойното управление, възможността за разделяне на настройките отпред и отзад и ултрамодерния преход между деветте сегмента. Марката прави тази технология достъпна, а нейните показатели са във високия клас на пазара – над тези на първокласните модели.“

Грегъри Лоне, продуктов мениджър на Renault Rafale

Всички в Rafale и Scenic – водачът и пътниците, независимо дали са възрастни, тийнейджъри, деца или бебета – ще се наслаждават на иновативния панорамен покрив Solarbay. В най-добрата традиция на Renault – „автомобили за живота“.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин