Интелигентните чистачки, които изпреварват водната вълна (ВИДЕО)


22
мар.
2017

Технологичната компания Semcon разработи софтуер, който разпознава кога други автомобили ще изхвърлят вода към предното стъкло и своевременно активира чистачките. Т.нар. ProActive Wipers откриват водата по пътя и други превозни средства и така могат да им „противодействат“ в правилния момент. Хубавото е, че при модерните коли нововъведението функционира без нужда от нов хардуер. Софтуерът комбинира данни от радара, предната камера и сензора за дъжд. Всъщност системата открива не точно водата, а ситуациите, в които е възможно обливане – например при разминаване с камион.

Semcon разчита на способността за анализ, заложена в софтуера, и за други цели – например за действието на спирачките или за риск от аквапланинг. Производителят ще се опита да подготви системата за серийно вграждане в рамките на една година. При това софтуерът ще може да бъде инсталиран на вече произведени коли.

Още по темата

Card image cap
Първи впечатления: Toyota Prius Plug-in

8
февр.
2017

Новата Toyota Prius Plug-in има по-голям електрически пробег и може развие максимална скорост от 135 км/ч - отново в електрически режим. AUTO BILD тества Plug-in-хибрида!

Card image cap
BMW 2002 Hommage: повече от почит

21
май
2016

BMW показва уважение към легендарното 2002 turbo с прототип, базиран на M2. Студията може да се окаже предвестник на M2 CSL

Card image cap
S-клас Cabrio: V12 без покрив

14
дек.
2015

Mercedes AMG поставя 12 цилиндъра на S-клас Cabrio. Луксозният модел ще се появи като S 65 през май 2016 г. със 630 к.с. и 1000 Нм

Card image cap

В последния брой:

Архив >